Acasă » Electricitate » Dorin Chisăliță, Enel X România: Facilităm comunicarea între cetățeni și UAT-uri prin aplicații de tip smart city

Dorin Chisăliță, Enel X România: Facilităm comunicarea între cetățeni și UAT-uri prin aplicații de tip smart city

19 aprilie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Enel X instalează soluții de iluminat public cu LED stradal, interior sau pietonal, inclusiv soluții de telegestiune și iluminat adaptiv, a spus Dorin Chisăliță, Head of eCity România, Enel X România, în cadrul conferinței “Orașe inteligente – ce putem face azi”, organizate de Energynomics.

”Produsele folosite de noi au un avantaj – fabrica este în România. Avem contracte globale cu parteneri unde furnizăm produse. Practic, produsele din România sunt furnizate în cele 28 de țări Enel Group unde avem astfel de proiecte. Când vorbim de iluminat public, când trecem de la o soluție veche, la una de iluminat cu led, facem o reducere foarte mare a consumului de energie, undeva între 40 și 60%. Apoi, putem veni cu soluții de telegestiune și iluminat adaptiv, prin care să eficientizăm și să venim cu soluții mult mai bune de eficiență energetică, să lucrăm cu mult mai multe tipuri de conectivitate și soluții pe partea de telegestiune, inclusiv iluminat adaptiv.”

”Prin telegestiune poți să-ți planifici sistemul să se aprindă, să se stingă, să urmeze un anumit interval orar, când traficul nocturn este redus, iar sistemul se poate aprinde în mod cascadat, când trece un pieton, o mașină sau o bicicletă”, a mai spus el. O altă zonă este iluminatul arhitectural, cu ajutorul căruia sunt puse în valoare clădirile.

În același timp, aplicațiile smart city pot include telegestiunea pentru iluminat, dar și semafoare inteligente, camere video pentru trafic și multe altele. Folosind o asemenea aplicație, orice cetățean poate comunica un defect în rețea. ”Facilităm comunicarea între cetățeni și UAT-uri [unități administrativ teritoriale]”.

În plus, Enel X oferă soluții de eficiență energetică a clădirilor publice. ”Venim în sprijinul clienților cu soluții de panouri fotovoltaice pentru autoconsum și eficiență energetică în clădirile publice. Putem furniza soluții la cheie, sau consultanță, proiectare și execuție sau audit pentru soluții energetice. Ideal este să facem un mix de soluții”.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DORIN CHISĂLIȚĂ

Totodată, Enel X poate asigura întregul proces de dezvoltare a unei infrastructuri publice urbane, care ar include mobilierul urban pentru iluminat public, porturi de încărcare USB și auto, rețea Wi-Fi, acces la site-uri publice de plăți și taxare. Iar soluțiile Enel X pentru transport public pot oferi o gestionare eficientă a flotei. În prezent, un total de peste 3.200 de autobuze este gestionat la nivel global.

Conferința “Orașe inteligente – ce putem face azi” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, Automobile Bavaria Group, Consolight, Eaton Electric, Enel X, Flash Lighting Services, LAPP Romania, Phoenix Contact, REI Group, Sixt, Signify.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.