Acasă » Electricitate » Dorin Chisăliță: Enel X România contribuie la tranziția către o mobilitate sustenabilă și un consum eficient al energiei

Dorin Chisăliță: Enel X România contribuie la tranziția către o mobilitate sustenabilă și un consum eficient al energiei

18 aprilie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Enel X România furnizează soluții de eficiență energetică și dorește să ajute instituțiile publice și cetățenii pentru a accelera tranziția către o mobilitate sustenabilă și un consum eficient al energiei electrice, a spus Dorin Chisăliță, Head of eCity România, Enel X România, în cadrul conferinței “Digitalizare și Eficiență energetică – Brașov 2022”, organizate de Energynomics.

”Din catalogul nostru de produse fac parte mai multe soluții de eficiență energetică. Prima este partea de iluminat public. Prin produsele noastre abordăm parcurilor, al spațiilor verzi, iluminatul sportiv, interior precum și exterior, și, în aceeași măsură, iluminatul de drumuri publice și autostrăzi. Produsele de iluminat sunt diverse, avantajul Enel X fiind faptul că produce echipamentele de iluminat stradal pe care le folosește. Un alt avantaj este acela că fabrica se află în România, ceea ce ne ajută foarte mult în proiectele noastre. Putem să livrăm și soluții demonstrative. Concret, instituția, primăria de exemplu, poate să aleagă competențele și caracteristicile, după care noi realizăm un proiect tehnic și facem măsurătorile. Iluminatul poate fi realizat fie cu lămpi standard, fie cu lămpi cu telegestiune”, a spus el.

Telegestiunea poate eficientiza consumul mai mult decât în cazul simplei treceri la tehnologia LED. ”Sistemul de telegestiune poate fi integrat cu senzori de mișcare, astfel încât să avem un iluminat adaptativ raportat la șosea, fără umbre. Putem furniza și soluții de telegestiune și luminat adaptativ cu camere, astfel încât lumina să se aprindă în cascadă atunci când există trafic”, a mai spus el, prezentând câteva studii de caz în acest sens.

Categoriile de produse ale Enel X se potrivesc pe orice console, iar simpla modernizare cu LED, , chiar și fără telegestiune, aduce economii de 40-50%.

În zona de servicii digitale, Enel X este prezentă cu aplicația proprie YoUrban, care înglobează mai multe soluții, inclusiv managementul de la distanță. ”Putem îngloba 95% din soluțiile prezente pe piață. Putem aduce aici semafoare inteligente, senzori de poluare, de vreme, camere video și alte soluții pentru smart city”.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DORIN CHISĂLIȚĂ

A doua linie de business a Enel X în România este cea de clădiri inteligente eficiente și panouri fotovoltaice, unde compania oferă de asemenea soluții la cheie. Totodată, zona de mobilier urban furnizată de Enel X poate include stații de încărcare electrice sau pot fi accesate diverse soluții de informare și plată. Totodată, Enel X dispune de un portofoliu larg de ecosisteme gestionate online pentru mobilitate urbană, inclusiv stații proprii de reîncărcare electrice pentru mașini și autobuze și contracte cu principalii furnizori de autobuze electrice din lume.

Conferinţa “Digitalizare și Eficiență energetică – Brașov 2022” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi ABB România, Enel X, ENGIE România, Flash Lighting Services, Kawasaki Gas Turbine Europe, Valmont.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.