Acasă » Electricitate » Digitalizarea este esențială pentru sistemul energetic – Silvia Vlăsceanu (ACUE), la DigitALL 2021

Digitalizarea este esențială pentru sistemul energetic – Silvia Vlăsceanu (ACUE), la DigitALL 2021

21 februarie 2021
Digitalizare
energynomics

Digitalizarea este un proces important pentru sistemul energetic, atât pentru un schimb eficient de date între operatori în procesul de schimbare a furnizorului, cât și în relația cu clienții, pentru sporirea calității serviciilor prestate.

Silvia Vlăsceanu, directorul general al ACUE, a declarat, în cadrul DigitALL 2021, conferință organizată de Energynomics, că 2020 a demonstrat cât de importantă este digitalizarea și cât de interconectate sunt sectoarele economice între ele. “Putem considera că digitalizarea este un câștig al perioadei de pandemie. Privind înapoi, ar fi fost bine ca în 2020 să fi avut îndeplinită ținta de 80% dintre clienți cu contoare inteligente, așa cum stipula inițial Legea Energiei 123/2012, care a transpus o directivă europeană. Am fi avut o expunere mai mică la risc a celor care fac citirea contoarelor în teren, iar schimbul de date ar fi fost mai eficient. În 2018, legea a fost modificată și s-a obținut o derogare pentru că s-a considerat că România nu poate atinge ținta, iar noul termen este 31 decembrie 2028 pentru clienții casnici. Instalarea contoarelor inteligente și integrarea lor în sisteme inteligente ar fi însemnat și mai puține facturi cu consum estimat de energie și un acces în timp real al clienților la datele privind consumul lor efectiv.”

Silvia Vlăsceanu a menționat că digitalizarea este importantă și pentru facilitarea procesului de schimbare a furnizorului, care se dorește să fie realizat în 24 de ore, începând cu anul 2026. “Nu am informații ca legislativul sau ANRE să ia în considerare o accelerare a instalării de contoare inteligente. ANRE are un proiect cu finanțare din fonduri europene pentru a realiza o platformă care să faciliteze schimbarea furnizorului în 24 de ore, dar proiectul este de durată. Noi, în ACUE am realizat, într-un grup de lucru în care au participat și operatorii de distribuție, dar si furnizorii, un ghid prin care am uniformizat etapele procesului de schimbare a furnizorului sub forma unui template unitar. L-am discutat și agreat inclusiv cu AFEER, după care l-am transmis ANRE, în urmă cu mai bine de un an, pentru a-l supune dezbaterii publice și pentru a fi agreat de piață. Ar fi fost util, până să fie realizat portalul [ANRE, n.r.], să avem o procedură unitară agreată de întreaga piață. Din păcate, ANRE încă nu a lansat această procedură în dezbatere publică”.

DigitALL 2021 a fost organizat de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum AHK România, CIO Council, BusinessMark și cu susținerea partenerilor noștri: ABB România, ACE – Industrial Software Solutions, Enevo Group, Nuclearelectrica, Safetech Innovations.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *