Acasă » Electricitate » Cristina Prună: Am găsit soluții pentru deblocarea contractelor de tip PPA

Cristina Prună: Am găsit soluții pentru deblocarea contractelor de tip PPA

21 februarie 2021
Electricitate
energynomics

“Contractele de tip PPA reprezintă o oportunitate de atragere a investițiilor în sectorul energetic, cu precădere în sectorul energiei verzi”, consideră vicepreședintele Camerei Deputaților Cristina Prună. Vineri, la inițiativa domniei sale, s-au desfășurat dezbateri în cadrul unei mese rotunde, la Palatul Parlamentului, pe tema legislației privind contractele tip “power purchase agreement” (PPA) în sectorul energetic.

“În discuția de azi am reușit să identificăm problemele legislative cu care ne confruntăm în deblocarea contractelor PPA pe piață, dar și să creionăm liniile de soluționare”, a precizat Cristina Prună, într-o postare pe pagina sa de Facebook. “Acest instrument este utilizat frecvent în țări vestice pentru încurajarea investițiilor. De altfel, Regulamentul (UE) 2019/943 încurajează încheierea de contracte pe termen lung pe piețele extra bursiere. În România, nu a existat această posibilitate în ultimii 8 ani, din cauza unor legi restrictive care au fost necesare la momentul respectiv pentru a bloca contractele frauduloase de energie încheiate de ‘băieții deștepți’ cu companii ale statului”, a mai scris Cristina Prună.

CITEȘTE ȘI Investițiile în România pot fi accelerate de clarificarea obiectivelor strategice

La dezbateri, alături de reprezentanți ai băncilor și avocați, a fost prezent Vlad Sincă, propus pentru funcția Secretar de stat la Ministerul Energiei. Din partea Asociației Furnizorilor de Energie din România – AFEER au participat Ion Lungu, Președinte și Cristian Culea, Membru în Comitetul Director al Asociației. “Salutăm și apreciem inițiativa doamnei Cristina Prună de a organiza astfel de dezbateri pe cât de necesare, pe atît de utile. Sunt teme importante în energie care trebuie să fie dezbătute înainte de a fi adoptate legi în Parlament. În ceea ce privește contractele bilaterale pe termen lung, AFEER a fost un susținător constant al acestora. Astfel se deschid pentru piața de energie electrică din România noi oportunități, prin flexibilizarea tranzacțiilor la nivel angro, stabilite între operatorii din piață”, a declarat domnul Ion Lungu.

Vicepreședintele Camerei Deputaților a asigurat că “va continua să lucreze”, astfel încât România să nu mai rateze oportunități de investiții “de care are atâta nevoie în sectorul energetic, iar predictibilitatea și stabilitatea să devină realitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *