Acasă » Electricitate » Daria Vladikova: Bulgaria ar putea avea în 2030 peste 600 de vehicule pe hidrogen

Daria Vladikova: Bulgaria ar putea avea în 2030 peste 600 de vehicule pe hidrogen

28 aprilie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Bulgaria ar putea avea în anul 2030 peste 600 de vehicule pe hidrogen și 14 stații de încărcare, a spus Daria Vladikova, Președinte al Asociației bulgare pentru hidrogen, pile de combustie și stocare de energie, în cadrul conferinței “Proiectul Hidrogen – primii pași în România”, organizate de Energynomics.

”Este foarte important să dezvoltăm conexiunile româno-bulgare din domeniul hidrogenului. La deschiderea platformei pentru hidrogen europene din 2004, Romano Prodi a definit foarte bine tot ceea ce trebuie făcut pentru a dezvolta o industrie de succes a hidrogenului. ‚Putem avea succes doar dacă resursele naționale și europene, publice și private, conlucrează într-o manieră coordonată’, spunea el. Din 2004, Europa încearcă acest lucru. În 2018 a fost fondată Asociația bulgară pentru hidrogen, pile de combustie și stocare de energie”, a spus ea.

 

 

Dacă în prezent există doar 2.000 de vehicule pe hidrogen, în 2030 ar putea exista peste 1,2 milioane. Producția de hidrogen curat este de 100 MW în Europa, în acest moment, însă în 2030 s-ar putea ajunge la 80 GW, din care jumătate produși în Europa.

Deocamdată, în Bulgaria nu există mașini sau infrastructură pe hidrogen, dar prognoza pentru anul 2025 arată că vor exista 120 de vehicule și 5 stații de încărcare, iar în 2030 – 600 de vehicule și 14 stații de încărcare, a mai spus Daria Vladikova. Deocamdată nici Bulgaria nu are aprobată o strategie a hidrogenului, ea există, însă, în draft și va fi aprobată în cadrul Planului național de Redresare. În același timp, municipalitatea din Sofia lucrează la conversia autobuzelor locale prin dotarea cu motoare axate pe pile de combustie, a mai spus ea.

DESCARCĂ PREZENTAREA DARIEI VLADIKOVA

”Pregătim un proiect de dotare a autobuzelor cu hidrogen, 30 în Sofia și 20 în Ruse. Circa 30 de troleibuze din Sofia vor fi reconvertite la hidrogen, precum și un feribot din Ruse. De asemenea, există un proiect de dezvoltare a producției de 4MW în Sofia și 2,4 MW în Ruse, proiectele expuse mai sus având un cost total 45 de milioane de euro în Sofia și 22 de milioane în Ruse. Costul de producție al hidrogenului va fi de 5,37 de euro/kg pentru Ruse și 4,13 euro/kg în Sofia – mai mic datorită volumului mai mare al stației”, a mai spus ea. Bulgaria are proiecte similare și pentru Burgas și Stara Zagora, numărul total de vehicule pe hidrogen putând astfel atinge 140 de unități.

Conferința “Proiectul Hidrogen – primii pași în România”, a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: Electroservice RB, Horváth, Linde Gas, Solar Turbines.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.