Acasă » Interes general » Dărăban: România are nevoie de o planificare mult mai bună în sectorul energetic

Dărăban: România are nevoie de o planificare mult mai bună în sectorul energetic

26 iunie 2023
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

România are nevoie de o planificare mult mai bună în sectorul energetic, cu mai puține pagini scrise în Strategia națională şi mai multe acțiuni, a declarat, joi, într-o conferință de specialitate, Dana Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

„România are o foarte mare problemă…la accesarea acestor fonduri acordate pe inovare. Dacă avem acest potențial, aceste creiere în țară, ar trebui cumva, prin accesarea acestor fonduri, să le facem disponibile business-ului, zonei de afaceri. Nu este o mare filosofie să implementezi nişte modele de colaborare între mediul de afaceri şi zona de inovare şi cercetare ştiințifică. Cred că România are nevoie de o planificare mult mai bună, mai puține pagini scrise în Strategia energetică, mai multe acțiuni cu responsabili, cu instituții care să fie un pic mai flexibile şi mai rapide în mişcare, pentru că noi, în continuare, din nefericire, plimbăm hârtii, deşi vorbim de digitalizare”, a subliniat Dărăban, potrivit Agerpres.

Şefa ACUE a menționat că, deşi în draftul Strategiei energetice a României 2021 – 2030 sunt anunțate investiții de 22,6 miliarde de euro, „nu ştiu dacă cineva şi monitorizează cam pe unde suntem şi ce mai avem de făcut”.

„Nemulțumirea celor din public ar trebui pusă la modul foarte realist pe lipsa unei planificări pe care şi noi, în industria din sectorul de furnizare şi distribuție energie, am invocat-o de foarte multe ori. Într-adevăr, România trebuie să aibă un drum foarte clar: cât vrem fotovoltaic, care este un cost/beneficiu pe fiecare alternativă pe care clientul poate s-o aibă la dispoziție în viitor, ca sursă de energie? Statul are această obligație să facă aceste calcule şi să lase clientului posibilitatea să decidă ce este mai favorabil, iar el trebuie să faciliteze accesul la această infrastructură. Toate aceste proiecte în zona de producție, în zona de prosumatori, în zona de fotovoltaic, trebuie corelate şi cu realitățile, că degeaba dăm drumul la foarte multe proiecte. Comisia Europeană estimează că este nevoie de aproximativ 584 de miliarde de euro în rețeaua europeană de transport-distribuție, până în 2030. Am încrederea că este o cifră care a fost analizată. În Strategia publicată de Ministerul Energiei, în draftul 2021 – 2030, se menționează 22,6 miliarde de euro investiții necesare în sectorul energetic, producere, transport, distribuție energie electrică. Nu ştiu dacă cineva şi monitorizează cam pe unde suntem şi ce mai avem de făcut ca să fim siguri că aceste sume se regăsesc în ceea ce punem la dispoziție în diferitele sectoare din energie ca să ne putem atinge aceste ținte asumate”, a afirmat Dana Dărăban.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *