Acasă » Interes general » Dărăban, ACUE: Operatorii şi-au îndeplinit toate obligațiile, inclusiv partea de înmagazinare

Dărăban, ACUE: Operatorii şi-au îndeplinit toate obligațiile, inclusiv partea de înmagazinare

15 noiembrie 2023
Interes general
energynomics

Operatorii şi-au îndeplinit toate obligațiile din cadrul legal în vigoare, inclusiv pe partea de înmagazinare, chiar dacă statul român nu a reuşit să îşi respecte termenele de plată stabilite prin lege, a declarat, marți, Daniela Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

„Furnizorii au depus toate eforturile să aplice cadrul legal în vigoare şi ceea ce se întâmplă şi astăzi, cu aşteptarea corectă, e ca şi statul român să aplice cadrul legal în vigoare şi să respecte termenele de plată stabilite prin lege. Pe partea noastră pot să spun cu toată responsabilitatea că obligațiile sunt îndeplinite. Adică orice potențială scăpare este o chestiune pe care o poate justifica fiecare operator în parte, dar operatorii şi-au îndeplinit toate obligațiile, inclusiv partea de înmagazinare. Vorbim cu multă apreciere că suntem într-o situație de siguranță pe sezonul rece vizavi de cantitatea de gaze din depozit, dar trebuie să spunem că marea majoritate a cantităților înmagazinate au fost înmagazinate de către furnizori. În acest an, obligațiile de înmagazinare ale furnizorilor au crescut foarte mult şi şi-au dus la îndeplinire aceste obligații chiar dacă statul român nu a reuşit să îşi respecte obligațiile, tot stabilite de lege, vizavi de asigurarea fluxului necesar în termenele stabilite de către cadrul legislativ”, a precizat Dărăban, conform Agerpres.

Ea a subliniat că statul român, din poziția privilegiată pe care o are, uneori s-a „burzuluit” total nepotrivit asupra mediului de afaceri atunci când au existat anumite sincope în partea de facturare.

„Dacă statul român este într-o poziție privilegiată şi de multe ori nu este o problemă să o şi folosească această putere, ceea ce este ok atâta timp cât este una justificată, atunci când operatorii, din variate motive, în principal anul trecut din cauza multiplelor modificări aduse cadrului legislativ, au avut anumite sincope în partea de facturare, o chestiune asumată şi comunicată transparent chiar şi către clienți, statul s-a burzuluit într-un fel, zic eu, total nepotrivit asupra unor agenți economici, asupra unui întreg sector economic, adică a mediului de afaceri. În sectorul de distribuție – furnizare avem 22.000 de angajați şi sunt în marea lor majoritate români. Deci, cred că această situație e un pic nepotrivită, de a arunca tot felul de suspiciuni pe agenții economici, pe care o simt şi în aceste zile şi nu înțeleg de ce avem acest apetit nepotrivit, astfel de abordări vizavi de mediul de afaceri”, a transmis ea.

Directorul executiv al ACUE susține că, în cazul în care există suspiciuni vizavi de anumite activități, ele trebuie tratate cu respectarea cadrului legal şi pe standardele europene, iar în public „ieşi şi aduci acuzații în momentul în care ai date ferme, certe”.

În opinia ei, furnizorii şi-au dovedit reziliența şi au pre-finanțat aceste scheme şi vor asigura în continuare finanțarea acestor scheme pe cel puțin patru-şase luni de zile.

„Eu vin dintr-o şcoală în care dacă ai date vorbeşti, dacă ai anumite suspiciuni vorbeşti direct vizavi de cel pe care îl vizezi şi cu toate datele şi pe procedurile legale în vigoare. (…) Sunt investitori, sunt agenți economici care trebuie tratați la standardele legislației europene şi la standardele pe care le ni le impunem prin procedura de pe care o avem acum în vedere vizavi de intrarea în OECD. Deci, eu zic că trebuie să renunțăm la aceste obiceiuri. Furnizorii şi-au dovedit reziliența, au pre-finanțat aceste scheme şi în continuare asigură finanțarea acestor scheme pe cel puțin patru-şase luni de zile”, a adăugat şefa ACUE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *