Acasă » Interes general » Burduja: Termoenergetica datorează 700 mil. lei companiei Elcen

Burduja: Termoenergetica datorează 700 mil. lei companiei Elcen

15 noiembrie 2023
Interes general
energynomics

O problemă a termoficării din această iarnă se numeşte Bucureşti, unde Termoenergetica încă datorează 700 de milioane de lei către Elcen, compania Ministerului Energiei, a declarat, marți, la o conferință de specialitate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„O problemă a termoficării din această iarnă se numeşte Bucureşti, unde domnul primar general (Nicuşor Dan, n.r.) încă nu mi-a răspuns la o adresă pe care am făcut-o de vreo patru luni de zile şi în care i-am semnalat faptul că există o datorie semnificativă la Termoenergetica înspre Elcen. Compania Ministerului Energiei produce agentul termic şi îl produce în condiții corecte, chiar dacă are şi ea nevoie de investiții. Dar Termoenergetica încă datorează 700 de milioane de lei către Elcen, iar banii i-ar prinde bine echipei de acolo pentru a putea achiziționa gazul în perspectiva lunilor următoare. Nu-mi rămâne decât să continui monologul meu şi să fac un nou apel public către domnul Nicuşor Dan să-şi facă treaba şi să plătească aceşti bani”, a subliniat Burduja, citat de Agerpres.

Luna trecută, ministrul Energiei declara, cu ocazia unei vizite la CET SUD, că Primăria Generală a Capitalei mai are de achitat un sold de 700 milioane lei către Electrocentrale Bucureşti, din datoria de un miliard de lei, precum şi faptul că Elcen are nevoie de aceşti bani pentru a nu avea niciun fel de problemă, „altfel sigur vor fi nişte dificultăți”.

La finele lunii octombrie, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a menționat că datoria companiei Termoenergetica către Elcen este de aproximativ 600 de milioane de lei, iar suma datorată de Primărie către Termoenergetica este zero.

„Datoria companiei Termoenergetica către Elcen este de aproximativ 600 de milioane de lei. Datoria Municipiului către Termoenergetica este zero, în momentul de față. Într-adevăr, noi putem să recunoaştem nişte pierderi din trecut, dar recunoaşterea acestor pierderi presupune un efort de audit, pentru reajustarea unor unor prețuri, pe care ANRE nu le-a dat la momentul potrivit”, a spus Dan, cu prilejul unei vizite efectuate la Podul Grant.

Oficialul a estimat că, până la jumătatea lunii decembrie, auditul se va finaliza.

„Aşa cum au dat hotărârea de Consiliu General prin care au dat cele 400 de milioane, o să mai dăm o hotărâre de Consiliu, prin care să dea suma pe care o au în cont şi care este undeva de ordinul 400 de milioane”, a adăugat edilul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *