Acasă » Electricitate » Cristian Pîrvulescu, ENEVO Group: Subvențiile și războiul au accelerat tranziția energetică

Cristian Pîrvulescu, ENEVO Group: Subvențiile și războiul au accelerat tranziția energetică

18 iunie 2023
Electricitate
energynomics

Tranziția energetică s-a produs deja de peste 20 de ani, odată ce Germania a decis să subvenționeze masiv instalațiile sale eoliene și fotovoltaice, a susținut Cristian Pîrvulescu, CEO al ENEVO Group, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.

„Tranziția energetică s-a întâmplat deja și a început în anul 2000 odată ce landurile germane au început să subvenționeze proiectele regenerabile de mari dimensiuni. Revoluția verde s-a întâmplat deja și trebuie să conștientizăm asta. Avem deja o producție consistentă de energie regenerabilă și asta a fost o soluție și la mult trâmbițata criză și anunțatul colaps energetic prin care am [fi] trecut odată cu războiul din Ucraina”, a declarat Pîrvulescu.

În 2022, după începerea conflictului din Ucraina, guvernele s-au grăbit să facă stocuri de cărbune și să repornească termocentralele de teama penuriei de electricitate. Cu toate acestea, a fost folosită doar 18% din capacitatea termocentralelor pe cărbune repuse în funcțiune, iar nouă astfel de centrale nici măcar nu au fost repornite nici măcar o dată. Totodată, gazul natural este combustibilul care va stabili viteza cu care se va realiza tranziția energetică. Având în vedere volatilitatea mare a prețului, probabil că va fi nevoie și de intervenția statelor în finanțarea unor investiții pe gaz.

Potrivit lui Pîrvulescu, acum este momentul pentru stabilirea măsurilor care să vizeze activitățile din avalul surselor regenerabile, respectiv mai multă automatizare, pentru că piața energetică s-a democratizat și nu mai este controlată de marile companii de utilități. Noii actori din piața de energie sunt mall-urile, producătorii agricoli, fabricile și industria, iar numărul lor va crește pe măsură ce tot mai multe instituții publice, ansambluri rezidențiale și clădiri vor fi obligate să își monteze panouri fotovoltaice pe acoperișuri.

”Deficitul de energie nu a fost acoperit de sursele clasice, ci de energia regenerabilă, pentru că în 2022 Uniunea Europeană a instalat mai multe eoliene, pompe de căldură și fotovoltaice decât a făcut-o în toată istoria sa. Concluzia este că subvențiile și războiul au accelerat tranziția energetică”, a adăugat Pîrvulescu.

Dar, având în vedere că, anul trecut, cea mai mare parte a producției de instalații eoliene și fotovoltaice și de echipamente aferente acestora sunt produse în China și în regiunea Asia-Pacific, discuția privind tranziția energetică și reindustrializarea va trebui să ia în calcul și aceste aspecte. Una dintre soluțiile pentru ca Europa să nu devină doar un simplu cumpărător de hardware din Asia, ar fi integrarea Chinei în lanțurile economice occidentale.

”Poate ar trebui să vorbim despre un nou model de piață. Reindustrializăm prin subvenții, așa a făcut toată lumea și prin asta se încurajează producția. Nu poți fi competitiv cu cineva care e deja lider de piață și trebuie să ne asigurăm și lanțul de aprovizionare. Omenirea nu a ieșit din epoca de piatră pentru că s-au terminat pietrele, ci pentru că s-au inventat tehnologii mai bune. Trăim un moment istoric pe care trebuie să îl îmbrățișăm”, a conchis Pîrvulescu.

Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *