Acasă » Regenerabile » Calitatea slabă a unor proiecte regenerabile creează scepticism printre asigurători

Calitatea slabă a unor proiecte regenerabile creează scepticism printre asigurători

18 iunie 2023
Regenerabile
energynomics

Asigurarea noilor proiecte din domeniul energiei regenerabile devine o componentă tot mai importantă în acest sector, însă calitatea slabă a unor astfel de investiții creează un sentiment de reticență printre asigurători, a declarat Dan Ungureanu, Business Development Leader and M&A Practice Leader CEE & CIS la RENOMIA Gallagher, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.

”Asigurarea proiectelor este o componentă care devine din ce în ce mai importantă pentru că vedem deja niște cerințe tot mai exigente din parte finanțatorilor care vor să își securizeze investițiile și asset-urile care apar ca urmare a acestei pompări de bani”, a spus Ungureanu.

Văzut ca un mod de stimulare a investițiilor în energii regenerabile, mecanismul contractelor pentru diferență (CfD) produce un fenomen de ”negative bidding” care generează pe termen lung o mare problemă. Unele proiecte ar putea fi nebancabile din cauză că toți dezvoltatorii vor să diminueze costurile și vor să aibă o cotă de piață cât mai mare, ceea ce creează o presiune de pe întregul lanț de aprovizionare care are ca efect absența inovării și scăderea calității produselor.

”Ne uităm la proiecte de offshore în regiune unde au fost mari probleme pe cablurile de transport care aveau o calitate îndoielnică. Astfel de fenomene duc la o reticență a asigurătorilor internaționali de a prelua aceste riscuri”, a adăugat Ungureanu.

Totodată, tehnologiile incipiente precum cea a reactoarelor nucleare modulare (SMR) sau a hidrogenului sunt deocamdată privite cu reținere de către asigurători. De asemenea, companiile și asigurătorii trebuie să aibă în vedere și componenta de risc tehnologic și pe cea de risc comercial, pentru că multe proiecte au fost întârziate din cauza aprovizionării dificile cu materiale și echipamente.

”Asigurătorilor nu prea le place tehnologia care nu este dovedită, tot ce este experimental sau prototip care nu are rezultate dovedite pe termen lung. Mereu există însă anumite soluții. Finanțatorii și dezvoltatorii ar trebui să țină un balans permanent între riscuri și soluțiile pe care le au la îndemână. Alt element pe care l-am văzut este acela că zona de asigurări este lăsată pe ultimul plan; ca urmare, de multe ori companiile nu pot atrage fonduri pentru că nu au soluțiile care să mulțumească finanțatorul”, a mai spus Ungureanu.

Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *