Acasă » Termo » Crețu: Primăria are nevoie de o derogare pentru a se putea împrumuta în vederea preluării Elcen de către Termoenergetica

Crețu: Primăria are nevoie de o derogare pentru a se putea împrumuta în vederea preluării Elcen de către Termoenergetica

17 noiembrie 2021
Cogenerare
energynomics

Primăria Capitalei are nevoie de o derogare privind limita până la care se poate împrumuta, pentru a capitaliza Termoenergetica, astfel încât să poată prelua Elcen, a declarat miercuri, Claudiu Creţu, directorul general al Termoenergetica, la o dezbatere privind provocările iernii 2021-2022 pentru sistemul energetic naţional.

„Abia aştept să avem un Guvern cu puteri depline, pentru că sistemul de termoficare din Bucureşti înseamnă măsuri urgente din partea Guvernului. (…) Ca să preluăm Elcen, înseamnă să fim capitalizaţi de Primărie. Ca să fim capitalizaţi de Primărie, aceasta trebuie să se împrumute pentru a face această investiţie. Ca să se împrumute, trebuie ca Guvernul, prin Ordonanţă de Urgenţă, să îi dea voie să se împrumute, pentru că legea spune că nu te poţi împrumuta mai mult de 100 milioane. (…) Ca să se poată împrumuta este nevoie de o derogare”, a spus Creţu, conform Agerpres.

El a subliniat că există această necesitate de a integra sistemele şi că este nevoie de unirea Elcen cu Termoenergetica pentru a avea un plan integrat de investiţii, pentru a investi în centrale „sincronizat cu reţelele”.

„În energia termică nu există acea flexibilitate ca la energia electrică, azi opreşti, porneşti. Sistemul e pornit în octombrie şi îl oprim în aprilie – mai”, a precizat directorul Termoenergetica, semnalând totodată că pentru a nu mai avea probleme în sistem sunt necesare investiţii consistente, de ani, şi că, din păcate, în prezent problemele sunt inerente şi compania „se luptă să ţină în viaţă acest sistem, care efectiv este la limită”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *