Acasă » Interes general » CRE și Liberty Steel lansează un consorțiu pentru integrarea hidrogenului în producția de oțel

CRE și Liberty Steel lansează un consorțiu pentru integrarea hidrogenului în producția de oțel

23 iulie 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Un consorțiu, format din CRE, Liberty Steel, MTAG, ICSI și ADREM, va dezvolta un proiect de cercetare-inovare de integrare a hidrogenului și înlocuire a combustibililor fosili în procesele de fabricație industrială. Asocierea are în vedere realizarea unor proiecte de cercetare și pentru activități de dezvoltare a afacerilor legate de hidrogen verde, oțel verde, surse regenerabile de energie și stocare a energiei. Proiectele vor fi propuse pentru finanțare directă de către Comisia Europeană prin programul Horizon Europa.

Acordul va promova, facilita și consolida cooperarea internațională în cercetare, inovare și afaceri, dezvoltarea de noi tehnologii de producere a energiei și combustibili. „Noile tehnologii, combustibilii alternativi și aplicațiile lor industriale creează premisele pentru un viitor cu adevărat durabil. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne desfășurăm activitatea fără epuizarea resurselor disponibile și fără a afecta iremediabil mediul, pentru a satisface nevoile generațiilor următoare. Sunt onorat să contribui la acest proiect”, a spus Corneliu Bodea, președintele CRE. Prezent la ceremonia de semnare a memorandumului, organizată de CRE, Sanjeev Gupta, proprietarul Liberty Steel, a precizat: „Trebuie să reinventăm și decarbonizăm rapid producția de oțel, în condițiile în care necesitatea de a ne reduce emisiile de carbon devine din ce în ce mai presantă, atât din partea cererii globale mai mari pentru produsele noastre cât și din partea factorilor legislativi care ne cer să devenim neutri din punctul de vedere al emisiilor. Hidrogenul verde și fabricarea oțelului cu hidrogen au potențialul de a rezolva această problemă”.

La rândul său, Mihai Varlam, președintele consiliului de administrație al ICSI Rm. Vâlcea, a salutat inițiativa de “a implementa noi tehnologii emergente la scară mai mare” și a promis că ICSI “va sprijini, cu cunoștințele sale, orice proiect care are ca scop decarbonizarea industriei grele din România”.

Centrul Român pentru Energie (CRE) funcționează ca o organizație neguvernamentală, non-profit și non-politică care identifică, susține și reprezintă în mod egal interesele membrilor săi. Obiectivul principal al CRE este promovarea participării active a companiilor energetice de stat și private din România în parteneriatele europene, în proiectele europene cofinanțate și, mai important, în procesul decizional european.

LIBERTY Steel Group este o companie globală de siderurgie și minerit cu o capacitate de peste 20 de milioane de tone pe an (mtpa), o capacitate de oțel lichid de peste 14mtpa, cu circa 30.000 de angajați și contractori în peste 200 de amplasamente din întreaga lume. LIBERTY este în prezent al optulea cel mai mare producător de oțel la nivel global (din afara Chinei). LIBERTY face parte din Alianța GFG, o asociere de afaceri și investiții globale axate pe sectoarele metalelor și energiei regenerabile deținute de Sanjeev Gupta și familia sa. GFG Alliance este un lider în industria durabilă cu misiunea de a deveni carbon neutru până în 2030 (CN30).

MTAG Switzerland este o corporație de inginerie internațională specializată în dezvoltarea de soluții inovatoare, eficiente și modernizate pentru industria siderurgică. Experiența sa îi permite să ofere clienților soluții și produse tehnologice inovatoare. A devenit lider în soluțiile tehnologice de metalurgie secundară prin sprijinirea producției de oțel de înaltă calitate timp de aproape 30 de ani.

Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice (ICSI Rm. Vâlcea) este o unitate de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică sub coordonarea Ministerului Cercetării și Inovării. Viziunea ICSI este de a deveni un centru internațional de cercetare și dezvoltare și un lider regional cunoscut pentru dezvoltarea și promovarea tehnologiilor curate și eficiente în utilizarea izotopilor pentru (i) realizarea obiectivelor noii strategii energetice naționale și (ii) îmbunătățirea calității vieții, a mediului și pentru siguranță alimentară.

ADREM reprezintă trei companii românești specializate în sectorul energetic, orientate spre inovație, eficiență energetică și servicii durabile: Adrem Engineering, Adrem Invest și Adrem Link. Împreună, companiile Adrem oferă o gamă largă de produse, servicii și soluții în domeniul energiei, cum ar fi: soluții complete pentru infrastructura energetică, de la lucrări complexe EPC și echipamente dezvoltate în cadrul companiei (Adrem Engineering), la servicii precum contorizarea inteligentă, gestionarea grupurilor de măsurare, întreținerea infrastructurii electrice și operarea rețelelor de distribuție a energiei (Adrem Invest), precum și activități de citire a contoarelor, soluții de eficiență energetică, vizibilitate și informație, optimizare operațională, automatizare și control și produse inteligente pentru casă (Adrem Link).

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *