Acasă » Interes general » Concurența a publicat Ghidul privind regulile de concurență dedicat asociațiilor de companii

Concurența a publicat Ghidul privind regulile de concurență dedicat asociațiilor de companii

1 februarie 2021
Interes general
Energynomics

Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență de către asociațiile de companii este acum disponibil, fiind elaborat cu scopul de a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește conformarea cu normele din domeniul concurenței și de a oferi sfaturi practice în acest sens, a anunțat Consiliul Concurenței.

”De exemplu, documentul explică faptul că înfiinţarea asociaţiilor şi apartenenţa companiilor la astfel de asociaţii sunt perfect compatibile cu legislaţia din domeniul concurenţei, dar există riscul de a se crea un cadru propice pentru înţelegeri anticoncurenţiale. Astfel, pentru concurenţi, participarea la activităţile asociaţiilor constituie un mod de a se întâlni în mod regulat şi de a discuta probleme legate de respectarea regulilor de etică profesională şi a standardelor de calitate, în funcţie de specificul fiecărui domeniu. Chiar dacă aceste întâlniri sau discuţii au ca scop îndeplinirea obiectivelor asociaţiei, ele nu trebuie să conducă la coordonarea comportamentului comercial al firmelor membre ale asociaţiei”, se arată în comunicatul Consiliului Concurenței.

Ghidul cuprinde atât concepte specifice reglementărilor din domeniul concurenței, cât și o descriere a cazurilor tipice pentru care poate fi atrasă răspunderea asociației. În acelaşi timp, documentul include exemple din practica Consiliului Concurenţei din România, dar şi a altor autorităţi de concurenţă, precum şi o serie de recomandări pentru evitarea încălcării legii.

Documentul cuprinde și un set de recomandări pentru adoptarea și implementarea programelor de conformare la nivelul asociațiilor, precum și modalitățile de sesizare a Consiliului Concurenţei în cazul unor posibile fapte anticoncurenţiale.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *