Acasă » Electricitate » Enel Green Power și FNM – acord pentru dezvoltarea mobilității pe bază de hidrogen

Enel Green Power și FNM – acord pentru dezvoltarea mobilității pe bază de hidrogen

1 februarie 2021
Electricitate
Energynomics

Examinarea și identificarea celui mai bun mod de a furniza hidrogen verde – produs exclusiv din energie regenerabilă – pentru mobilitatea feroviară în Lombardia, ca parte a proiectului „H2IseO”. Acesta este scopul memorandumului de înțelegere semnat de FNM și Enel Green Power. Acordul semnat de președintele FNM, Andrea Gibelli, și de CEO-ul Enel Green Power, Salvatore Bernabei, prevede înființarea unui grup de lucru care să identifice și să propună cele mai potrivite soluții. Proiectul H2IseO, promovat de FNM în colaborare cu Trenord, va face posibilă crearea primei „Hydrogen Valley” din Italia, în Lombardia, în Sebino și Valcamonica. Principalele obiective ale proiectului sunt: achiziționarea de noi trenuri pe hidrogen, care, din 2023, vor circula pe linia Brescia-Iseo-Edolo neelectrificată, administrată de FERROVIENORD (companie deținută 100% de FNM), pentru a înlocui actualele trenuri diesel; construirea de instalații de producere a hidrogenului din surse regenerabile, destinate noilor trenuri.

„Datorită acestui memorandum de înțelegere, angajamentul Grupului Enel de a promova dezvoltarea hidrogenului verde se îndreaptă de această dată către sectorul transportului feroviar neelectrificat. Căutăm în permanență să construim parteneriate pentru a identifica cele mai bune aplicații pentru hidrogenul verde și, astfel, să contribuim la procesul de decarbonizare a economiei”, a spus Salvatore Bernabei, CEO al Enel Green Power.

„Unul dintre cele mai importante aspecte ale noului nostru plan strategic este mobilitatea cu impact zero asupra mediului. Inițiativa pentru crearea primei Hydrogen Valley din Italia face parte dintr-un plan mai larg ce urmărește crearea de servicii de mobilitate dezvoltate în conformitate cu criteriile de sustenabilitate ecologică, economică și socială. În proiectul H2IseO, intenționăm, de asemenea, să extindem soluția de hidrogen la transportul rutier până în 2025, pornind de la circa 40 de vehicule administrate în Valle Camonica de către FNMAutoservizi (o companie deținută 100% de FNM). Sebino și Valle Camonica au caracteristicile potrivite pentru utilizarea hidrogenului, cu implicarea întregului teritoriu, într-o logică a lanțului de aprovizionare și a economiei circulare. Componenta puternică a inovării ce caracterizează proiectul H2IseO, primul exemplu de decarbonizare totală a transportului public local, îl face un candidat pentru a deveni un model de reprodus în alte zone ale țării”, a adăugat Președintele FNM, Andrea Gibelli.

În contextul tranziției energetice, hidrogenul poate aduce o contribuție valoroasă la decarbonizarea industriilor cu consum intensiv de energie, cum ar fi sectorul chimic, al aviației, maritim și al transportului feroviar neelectrificat, cu condiția să fie produs într-un mod sustenabil. Enel Green Power se angajează să implementeze și să dezvolte proiecte pentru producerea și utilizarea hidrogenului „verde” sau „regenerabil”, produs prin electroliza apei alimentate exclusiv cu energie regenerabilă. Prin urmare, Grupul a început să analizeze noi modele de afaceri care includ furnizarea de hidrogen verde pentru decarbonizarea sectoarelor industriale, cu parteneriate și proiecte deja în curs de dezvoltare în Chile, Statele Unite și Italia.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *