Acasă » Interes general » CONAF și FPPG organizează a treia conferință națională ITforENERGY

CONAF și FPPG organizează a treia conferință națională ITforENERGY

4 noiembrie 2023
Interes general
energynomics

România este o țară în care statul face concurență antreprenorilor, oferind beneficii nesusținute de competențe şi viitor mediocru tinerilor români, departe de viitorul european, consideră preşedinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Cristina Chiriac.

„19 angajări la stat pe zi, în 2023, 4.000 de noi angajați de la începutul anului, 64.000 în ultimii ani. Mutăm angajații de la ghişeu în spatele monitoarelor, bifând astfel o digitalizare formală, adăugând astfel balast unei corăbii mult sub linia de plutire. La fiecare dintre conferințele #ITforEnergy am subliniat importanța digitalizării inteligente a fluxurilor tehnologice, a proceselor de management per ansamblu, a resurselor şi abilităților angajaților, dar atât timp cât nu vom crea o sinergie națională, care să armonizeze mediul privat cu cel instituțional, eforturile noastre sunt în van. Trăim încă într-o țară în care statul face concurență antreprenorilor, oferind beneficii nesusținute de competențe şi viitor mediocru tinerilor români, care dacă nu restructurează aparatul birocratic în direcția susținerii antreprenorilor, ne va împinge cu fiecare zi şi cei 19 angajați noi în sistemul birocratic, departe de viitorul european”, a menționat Cristina Chiriac, care este şi preşedinte al Patronatului Femeilor Antreprenor.

Potrivit acesteia, singura soluție pentru angajatorii din mediul privat este „să ridice ştacheta digitalizării, acolo unde birocrația nu poate ajunge”.

„Este nevoie de o dinamică socială nouă, bazată pe oameni dornici să îşi construiască un viitor prin educație continuă, de o forță capabilă să construiască un sistem nou şi am să o repet de atâtea ori până când ecourile vor mişca status quo-ul”, a menționat Cristina Chiriac.

La rândul său, Cătălin Niță, secretarul General al Federatia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), responsabil cu atragerea şi implementarea proiectelor din fonduri externe şi Managerul de Proiect al #ITforENERGY, a subliniat că „într-o realitate socială şi economică în continuă schimbare, direcționarea spre digitalizare se afirmă ca fiind un pilon esențial pentru progres şi stabilitate”.

„În acest context, suntem deosebit de bucuroşi că şi noi, organizațiile patronale, aducem o contribuție reală IMM-urilor autohtone prin intermediul proiectului #ITforEnergy, proiect ce pune accent pe îmbunătățirea abilităților digitale ale angajaților. Prin această inițiativă, punem bazele unui mediu profesional adaptabil şi inovator, iar consolidarea competențelor digitale ale angajaților IMM-urilor reprezintă primul pas hotărâtor în această direcție”, a spus Cătălin Niță.

Federația Patronală Petrol şi Gaze şi Patronatul Femeilor Antreprenor – membru fondator al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat (CONAF) organizează luni, 6 noiembrie, la Camera de Comerț şi Industrie Prahova, a treia conferință națională #ITforENERGY – Zilele Smart Industry – Îmbunătățirea nivelului de cunoştințe în domeniul IT.

„Focusul principal este pe digitalizare şi integrarea tehnologiilor, dezvoltarea competențelor digitale ale angajaților din sectorul IMM-urilor, cu accent pe tranziția verde, reducerea amprentei de carbon şi impactul acestora în peisajul economic actual”, se precizează în comunicat.

Datele raportului de țară „O decadă digitală 2030” din 2023, citat de CONAF, relevă că doar 9% dintre cetățenii români au competențe digitale avansate, în comparație cu media UE de 26%.

Conform sursei citate, în comparație cu obiectivele UE 2030, aceste rezultate sugerează că autoritățile române şi toate părțile implicate vor trebui să facă eforturi pentru a reduce aceste decalaje.

„Avem o pondere scăzută a specialiştilor TIC: 2,8% din totalul angajaților, sub media UE (4,6%), în timp ce ponderea absolvenților TIC de 6,9% plasează România printre liderii UE. Discrepanța se explică în mare măsură prin dificultatea de a reține elitele în România”, se menționează în comunicatul CONAF.

În privința serviciilor publice digitale pentru cetățeni, România a înregistrat un scor de 48, față de media UE de 77. În paralel, scorul pentru serviciile publice digitale destinate întreprinderilor este 45, de asemenea sub media UE de 84.

Potrivit sursei citate, este necesar ca România să-şi intensifice eforturile în domeniul competențelor digitale. În special, România ar trebui să implice în continuare şi stakeholder-ii din mediul privat în consolidarea eforturilor de perfecționare şi recalificare a forței de muncă, pentru atragerea şi fidelizarea specialiştilor TIC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *