Acasă » Regenerabile » Solar » Companiile chineze de panouri solare vor reloca producția în UE şi SUA pentru a evita taxele

Companiile chineze de panouri solare vor reloca producția în UE şi SUA pentru a evita taxele

7 august 2023
Regenerabile
energynomics

Mulți fabricanți chinezi se gândesc să producă direct în Uniunea Europeană (UE) sau Statele Unite sau au început deja să facă acest lucru pentru a nu fi afectați de tarife vamale sau alte taxe comerciale, potrivit unui articol publicat de portalul de ştiri economice Yicai, citat vineri de EFE, potrivit Agerpres.

Până acum, firmele chineze au investit în Asia de Sud-Est în acest scop, dar riscurile au reapărut atunci când Departamentul de Comerț al SUA a deschis o investigație pentru a stabili dacă aceste inițiative erau folosite exclusiv pentru evitarea taxelor.

Deşi Washingtonul a stabilit un moratoriu de 24 de luni asupra tarifelor la importul de panouri solare din Vietnam, Thailanda, Malaezia şi Cambodgia, directori ai companiilor chineze din sector citați de Yicai au subliniat că, dacă UE sau SUA vor impune măsuri împotriva concurenței neloiale sau a subvențiilor de stat, cel mai logic ar fi să investească direct în producția de acolo.

Unele companii precum Arctech Solar încearcă varianta de a ceda brevetele şi tehnologiile partenerilor din SUA care se ocupă de producție pentru a evita pentru moment investițiile mari de care ar avea nevoie pentru a-şi creşte rapid prezența în țară.

Altele, precum Longi Green Energy Technology sau JA Solar Tech, au anunțat deja că vor construi fabrici în Statele Unite, în timp ce Jinko Solar va creşte investițiile în fabrica pe care o deține în Florida pentru a spori producția.

În cazul Europei, Yicai aminteşte că doar câteva companii chineze au investit pe bătrânul continent în sectorul panourilor fotovoltaice şi evidențiază cazul companiei Longi, al cărei preşedinte a anunțat în iunie că va construi o fabrică în Germania.

Unii dintre directorii citați subliniază că “ecosistemele industriale incomplete” afectează posibilitățile de investiții, mai ales în cazul multor țări europene.

“Construirea de fabrici în Germania sau în apropiere este singura opțiune viabilă dacă vrei să ai o prezență în Europa pentru că, pe întreg continentul, sunt singurele locuri cu un lanț industrial relativ complet. Fără îndoială, această situație limitează dezvoltarea afacerilor în Europa”, a apreciat unul dintre managerii intervievați.

Un altul, Jiang Weipeng, director general la GCL System Integration Technology, a vorbit despre cât de mult poate dura deschiderea unei fabrici în comparație cu China: “Este nevoie de doar cinci până la şase luni pentru a deschide o fabrică în China, dar în SUA şi UE durează mai mult”.

Potrivit datelor furnizate de patronatul local, China a produs anul trecut 86% din siliciu policristalin, 97% din plăci din silicat, 90% din celulele de baterii şi 85% din panourile solare la nivel mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *