Acasă » Termo » Minerit » Compania Naţională a Uraniului are un nou director general

Compania Naţională a Uraniului are un nou director general

14 aprilie 2015
Minerit
energynomics

Inginerul Andrian Posa, șeful Serviciului de Prevenire și Protecție din cadrul Companiei Naționale a Uraniului (CNU) a fost numit vineri în funcția de director general al companiei miniere de stat după o carieră de mai bine de 26 de ani în Sucursala Suceava a CNU.

”Preiau o situaţie destul de grea și lucrăm ca să dăm oamenilor de muncă. Am rezolvat primele probleme și în perioada următoare vreau să merg la Crucea, să le prezint oamenilor exact realitatea. Trebuie să asigurăm finanţarea activităţii și să vedem ce facem mai departe”, a declarat noul director general pentru Monitorul de Suceava.

Andrian Posa îi succede la conducerea CNU lui Ioan Moraru, care a demisionat din funcţie în luna martie, pe fondul protestelor minerilor companiei. Reprezentanții sindicali susțineau că acordul semnat cu Guvernul și cu managementul companiei nu era respectat.

De asemenea, prin decizia directorului general al CNU, a fost numit la conducerea sucursalei Suceava a CNU Marcel Scurtu, care conducea mina de uraniu Crucea-Botușana, scrie Mediafax. Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru – Crucea şi Botuşana – unde lucrează peste 500 de angajaţi.

CNU a fost înființată în 1997 și are în administrare resursele minerale de uraniu existente în România. Compania desfăşoară activități de cercetare geologică şi exploatare a zăcămintelor de uraniu, prepararea minereurilor și obținerea concentratelor uranifere, rafinarea concentratelor și valorificarea dioxidului de uraniu nuclear pur, conservarea, închiderea și ecologizarea obiectivelor cu activitate sistată.

Licenţa de exploatare pentru mina Botușana – Crucea a fost prelungită pentru încă 4 ani. Perimetrul Grinţieș (județul Neamț) este în conservare, iar Andrian Posa a menționat că este ”prea devreme” pentru a spune dacă acest zăcământ va intra în exploatare în următorii 4 ani. Totodată, ”mina de la Crucea are 35 de ani de activitate și rezerva este spre epuizare”, a menționat managerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *