Acasă » Petrol și Gaze » Comisia Europeană investighează anularea datoriilor deținute de stat la Oltchim

Comisia Europeană investighează anularea datoriilor deținute de stat la Oltchim

11 aprilie 2016
Petrol și Gaze
energynomics

Anularea datoriilor combinatului Oltchim de către acționarul majoritar, Guvernul României, a trezit interesul Comisiei Europene (CE), care a deschis o investigație atât asupra respectării normelor UE privind ajutorul de stat cât și asupra faptului că Oltchim continua să primească materii prime de la alte companii de stat, cu risc de neîncasare crescut pentru acestea. Acțiunea va dura 1 an.

„În urma dificultăţilor economice întâmpinate de societatea Oltchim şi a anulării datoriilor publice ale acesteia, trebuie să verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acţioneze în acelaşi mod. Datorită recentei sale reorganizări, situaţia financiară a Oltchim s-a îmbunătăţit, iar România speră să găsească un nou investitor. Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al activităţilor economice ale acestei societăţi, care să nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului”, a anunțat Comisarul European pentru Concurență, Margrethe Vestager.

Acum mai bine de doi ani, administratorii judiciari ai combinatului susțineau că ștergerea datoriilor deținute de statul român asupra Oltchim nu necesită vreo aprobare sau aviz din partea CE. În aprilie 2015, în urma deciziei de aprobare a planului de reorganizare, combinatului Oltchim i-au fost şterse datorii de 2,38 miliarde de lei, acțiune ce a micșorat datoriile totale ale companiei de petrochimie la 1,36 miliarde de lei. Ștergerea datoriilor deținute de stat, creditorul major al companiei, are obiectivul de a face combinatul atrăgător pentru investitori privați.

„Comisia (Europeană – n.r.) va examina în special: acumularea datoriilor faţă de Autoritatea română pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS); anulările de datorii de către AAAS şi diferite întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar; sprijinul acordat Oltchim de două societăţi de stat (CET Govora şi Salrom) care, în ciuda deteriorării situaţiei financiare a Oltchim, au continuat să aprovizioneze Oltchim cu energie electrică, abur şi soluţii saline”, arată comunicatul CE.

„România nu a notificat Comisiei un plan de restructurare pentru Oltchim. Mai exact, planul de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar are un alt scop şi nu pare a întruni criteriile prevăzute de orientări. Prin urmare, în acest stadiu opinia preliminară a Comisiei este că, dacă se va constata că măsurile supuse investigaţiei constituie ajutoare de stat, acestea nu ar putea fi considerate compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat”, susţin reprezentanţii Comisiei.

Chimcomplex Borzeşti, una dintre companiile decise să depună o ofertă de cumpărare a Oltchim, spune că investigația este condusă asupra datoriilor Oltchim SA, societatea Oltchim SPV, cea de care este interesată combinatul din Borzești, nefiind apăsată de vreo datorie, scrie cotidianul Bursa în ediția online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *