Acasă » Electricitate » Comisia Europeană a lansat consultarea publică privind infrastructurile energetice transeuropene

Comisia Europeană a lansat consultarea publică privind infrastructurile energetice transeuropene

19 mai 2020
Electricitate
energynomics

Comisia Europeană a lansat pe 18 mai o consultare publică pentru contribuții la revizuirea Regulamentului privind infrastructurile energetice transeuropene nr. 347/2013 (TEN-E). Regulamentul TEN-E va fi revizuit în 2020 pentru a asigura coerența cu obiectivul de neutralitate climatică al pactului ecologic european.

Consultarea publică este deschisă tuturor cetățenilor și unei arii extinse de părți interesate. În paralel, o consultare mai tehnică vizează să adune contribuțiile părților interesate cu cunoștințe de specialitate și care sunt familiarizate cu diferitele aspecte ale regulamentului existent. Ambele consultări vor fi deschise timp de opt săptămâni, până pe 13 iulie.

Pentru a asigura o consultare mai amplă și interactivă, Comisia va organiza o serie de seminarii web pentru părțile interesate în care vor fi discutate elementele cheie ale procesului de revizuire în curs.

2 iunie Tipurile de infrastructură TEN-E menite să asigure coerența cu obiectivele de neutralitate climatică ale pactului ecologic și prioritățile privind digitalizarea. Înregistrează-te AICI.

4 iunie Procedura de selectare și criteriile pentru proiectele de interes comun (PIC). Înregistrează-te AICI.

9 iunie Setul de instrumente de reglementare și criteriile pentru asistența financiară a mecanismului pentru Interconectarea Europei (CEF). Înregistrează-te AICI.

11 iunie Implementarea PCI: avizare, monitorizare și implicarea părților interesate. Înregistrează-te AICI.

Regulamentul TEN-E și CEF

Regulamentul TEN-E stabilește regulile pentru dezvoltarea și interoperabilitatea în timp util a rețelelor transfrontaliere de infrastructură energetică pentru a atinge obiectivele politicii energetice a UE. Obiectivul său cheie este implementarea la timp a proiectelor de interes comun (PIC) care interconectează piețele energetice din toată Europa. Regulamentul TEN-E stabilește criterii pentru stabilirea proiectelor necesare pentru implementarea coridoarelor și zonelor prioritare din segmentele de energie electrică, gaze naturale, țiței, rețele inteligente și rețele de dioxid de carbon. Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF) este instrumentul bugetar al UE dedicat proiectelor de interes comun, cu un buget total al subvențiilor pentru sprijinirea proiectelor de infrastructură energetică în perioada 2014-2020 de 4,8 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *