Acasă » Electricitate » Colaborare româno-britanica pentru lansarea de proiecte eoliene offshore în Marea Neagră

Colaborare româno-britanica pentru lansarea de proiecte eoliene offshore în Marea Neagră

25 martie 2023
Electricitate
energynomics

Rolls-Royce, Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), Clarke Energy, Aquarius Projects Associates, Rezolv Energy și NextEnergy sunt doar câteva dintre companiile britanice care operează sau se pregătesc să intre în sectorul energetic local, potrivit Chris Frean, șeful departamentului pentru diplomație economică din cadrul Ambasadei Marii Britanii în România. Potrivit Camerei de Comerț din România, în România activează în prezent 6.500 de firme britanice, a spus diplomatul. „Este un număr uimitor”, a recunoscut Chris Frean, a conferința „Mai multe regenerabile pentru România”, organizată de Energynomics.

„Rolls Royce este cunoscută pentru excelentele reactoare mici modulare (SMR). Continuăm să-i sprijinim în activitatea lor și în încercarea de a face afaceri aici. Sperăm că acest lucru se va realiza”, a spus Frean. Un reactor SMR de la Rolls Royce poate produce 270 de tone de hidrogen, poate furniza încălzire pentru 450.000 de persoane și poate furniza energie electrică pentru aproximativ un milion de case.

Oficialul a adăugat că Marea Britanie este una dintre cele mai importante țări la nivel global din perspectiva industriei eoliene offshore, iar guvernul britanic poartă discuții strânse cu ministerul român al Energiei pentru a oferi toate cunoștințele necesare în acest sens, întrucât România urmează să investească în următorii ani în primele sale proiecte eoliene offshore.

Chris Frean a mai spus, de asemenea, pentru cei prezenți că Marea Britanie a creat recent Departamentul pentru Securitate Energetică și Neutralitate Climatică (DESNZ), care va fi de două ori mai mare decât vechiul Departament pentru Energie și Schimbări Climatice. ”Noul departament va acorda neutralității climatice atenția pe care o merită. Unul dintre obiective este să pună Regatul Unit pe calea către independența energetică, cu alte cuvinte, asigurarea securității energetice”, a spus Frean.

Un alt obiectiv al noului departament este de să reducă facturile „cât mai curând posibil” și să le mențină la un nivel scăzut, astfel încât prețurile la energie electrică din Marea Britanie să fie printre cele mai mici din Europa. Prin aceasta, guvernul va oferi consumatorilor Securitate în aprovizionare, potrivit lui Frean.

De asemenea, guvernul britanic urmărește să decarbonizeze sectorul energetic, asigurând securitatea climatică și dorește să-și îndeplinească misiunea în reducerea inflației și stimularea creșterii, oferind securitate economică. „Oricât de diferite între ele, toate aceste obiective sunt interconectate și se bazează unul pe celălalt. Așadar, misiunea cheie a noului departament va fi să lucreze în diferite domenii și să pună în valoare cât mai bine expertiza pe care o avem”, a adăugat el.

Conferința „Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri între care ABB, ACE Industrial Software, BCR, Consolight, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoPower, European Energy, Finder, Geminox, Huawei, ING Bank, LAPP Romania, Marsh & McLennan Companies, Phoenix Contact, Photomate, Prime Batteries Technology, REI Grup, Renomia-Gallagher, Valmont, Volt, Wiren România, Wise Finance Solutions.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *