Acasă » Termo » Cogenerarea este subdezvoltată din cauza deciziilor greșite

Cogenerarea este subdezvoltată din cauza deciziilor greșite

21 noiembrie 2022
Cogenerare
energynomics

Sistemul de producere a energiei în cogenerare pentru aprovizionarea consumatorilor cu căldură și electricitate este deficitar din cauza unor decizii greșite luate de angajați incompetenți aflați în funcții de conducere.

”La noi, factorul decisiv a fost banul, nu principiile tehnice sau eficiența energetică. Ce s-a făcut până acum nu a fost de natură să crească eficiența energetică, ba din contra, au fost promovate tot felul de soluții care pe lângă că sunt ineficiente, sunt și poluante și dăunătoare sănătății. În alte părți au fost promovate niște sisteme al căror efect a fost vizibil în viața de zi cu zi, dar noi nu simțim acest lucru. La nivel de conducere administrativă funcțiile sunt ocupate de tot mai mulți incompetenți”, a declarat Vasile Munteniță, președinte de onoare al COGEN România, la conferința „Cogenerare pentru eficiență energetică și integrarea regenerabilelor”, organizată de Energynomics.

El a adăugat că în România este dificil de ales soluțiile tehnice necesare pentru dezvoltare sistemului de producere a energiei în cogenerare și pentru că orice decizie ar fi adoptată, aceasta ar fi contestată de terți și ar fi suspusă suspiciunilor.

Cel mai simplu mod în care autoritățile ar putea să convingă cetățenii de bunele lor intenții în dezvoltarea sectorului cogenerării, ar fi să creeze un astfel de microsistem într-un ansamblu rezidențial în care oricine ar putea vedea cum funcționează.

”Omul trebuie să vadă cu ochii lui. Nici măcar nu trebui gândit, mergeți doar dincolo de Nădlac și vedeți ce fac alții. Noțiunea de cogenerare conține implicit în ea și noțiunea de eficiență energetică. De ce cogenerarea nu este folosită mai des? Pentru că are nevoie de un consumator de energie termică în apropiere sursei de producere”, a adăugat el.

Conferința „Cogenerare pentru eficiență energetică și integrarea regenerabilelor” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: Chimcomplex, Electro-Service RB, ENGIE Romania, Horváth, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *