Acasă » Interes general » Mediu » Cluj-Napoca a primit eticheta misiunii UE pentru planul său de a deveni neutru din punct de vedere climatic cel târziu în 2030

Cluj-Napoca a primit eticheta misiunii UE pentru planul său de a deveni neutru din punct de vedere climatic cel târziu în 2030

13 octombrie 2023
Mediu
energynomics

Alături de alte nouă oraşe europene, Cluj-Napoca a primit, joi, eticheta misiunii UE pentru oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic, una dintre misiunile UE din cadrul programului Orizont Europa, anunţă Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Eticheta misiunii UE este o etapă importantă, deoarece este o recunoaştere a planurilor oraşelor de a deveni neutre din punct de vedere climatic începând deja din 2030 şi vizează facilitarea accesului la fonduri publice şi private în vederea îndeplinirii acestui obiectiv, mai arată comunicatul de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Oraşele care au primit eticheta sunt: Cluj-Napoca (România), Sønderborg (Danemarca), Mannheim (Germania), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz şi Zaragoza (Spania), Klagenfurt (Austria) şi Stockholm (Suedia).

„Felicit autorităţile din Cluj Napoca pentru strategia şi planurile propuse în cadrul Misiunii UE pentru oraşe inteligente şi neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei. Pe baza acestei propuneri, Clujul a primit eticheta de «Oraş al misiunii UE», confirmând angajamentul autorităţilor locale pentru o dezvoltare sustenabilă a oraşului. Eticheta nu e doar simbolică, ci înseamnă şi facilitarea accesului la finanţări pentru proiectele cuprinse în planurile depuse la Comisia Europeană”, a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi.

Eticheta misiunii UE este o recunoaştere a elaborării cu succes a unor contracte municipale privind schimbările climatice, care schiţează viziunea de ansamblu a oraşelor respective privind neutralitatea din punct de vedere climatic şi conţin un plan de acţiune, precum şi o strategie de investiţii. Oraşele îşi elaborează contractele municipale privind schimbările climatice împreună cu părţile interesate de la nivel local, inclusiv cu sectorul privat şi cu cetăţenii. Un prim grup de oraşe şi-a prezentat contractele în aprilie 2023. Comisia a evaluat contractele respective cu sprijinul unor experţi, inclusiv din cadrul Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi din cadrul Centrului Comun de Cercetare (JRC). În urma unei evaluări pozitive, oraşele primesc eticheta misiunii UE, care este menită a facilita accesul la fonduri UE, naţionale şi regionale şi la alte surse de finanţare, în special la investiţii private.

Aceste zece oraşe deschid calea pentru altele care să se apropie mai repede de o tranziţie verde şi digitală echitabilă şi dau un exemplu de creare inclusivă în comun a unei politici la nivel local. În total, la misiunea UE pentru oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic participă 100 de oraşe din UE, împreună cu încă 12 oraşe din ţări asociate la programul Orizont Europa.

Împreună cu platforma misiunii, gestionată în prezent de proiectul NetZeroCities, Comisia va continua să sprijine punerea în aplicare eficace a contractelor municipale privind schimbările climatice. Oraşele care au primit eticheta misiunii UE o pot folosi acum ca pe o dovadă a încrederii în planurile lor privind neutralitatea climatică, în special când abordează finanţatorii publici şi privaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *