Ministerul Energiei confirmă investiții semnificative în stocarea energiei și producția de baterii, prin care consolidează poziția României pe harta europeană a tranziției energetice. Conform declarațiilor lui Mircea Cârlan, Director General al Direcției Generale pentru Ajutor de Stat și Fonduri Europene din cadrul ministerului, interesul investitorilor pentru aceste tehnologii este tot mai ridicat, cu proiecte de peste 2,3 GWh depuse recent în cadrul apelului din Fondul pentru Modernizare.
„Investim, investim, investim. Aceasta este paradigma Ministerului Energiei în acest mandat. Stocarea energiei este un element crucial pentru echilibrul sistemului energetic național, iar faptul că am primit expresii de interes pentru peste 2,3 GWh demonstrează apetitul solid al investitorilor”, a declarat Cârlan, cu ocazia conferinței “Puncte de sprijin pentru sistemele de stocare a energiei în baterii”, organizate de Energynomics.
Ministerul Energiei nu se află la primul demers de acest tip. Anterior, prin PNRR, a fost alocat un buget de 80 de milioane de euro pentru finanțarea a 11 proiecte de stocare, cu o capacitate totală de peste 1,5 GWh. În plus, dezvoltarea capacitaților industriale de producție de baterii se numără printre prioritățile strategice ale ministerului. „România este recunoscută pe harta Uniunii Europene ca o țară care investește în această industrie. Recent, am atribuit cinci contracte pentru dezvoltarea de fabrici de baterii, cu o capacitate inițială de producție de 3,28 GW anual. Și acesta este doar un prim pas”, a precizat Mircea Cârlan.
Pe lângă investițiile directe, Ministerul Energiei susține activ dialogul cu mediul privat pentru a adapta reglementările și a accelera implementarea soluțiilor de stocare a energiei. „Există obligativitatea unei simbioze între administrația publică și nevoile pieței. Suntem conștienți că legislația trebuie să se adapteze rapid, iar ministerul este activ în identificarea celor mai eficiente soluții”, a explicat Cârlan, răspunzând la o întrebare privind provocările legislative cu care se confruntă investitorii.
Perspectivele pentru industria de stocare a energiei și producția de baterii din România sunt optimiste, iar autoritățile promit să continue să sprijine dezvoltarea acestui sector. „Trebuie să gândim internațional. Produsele românești trebuie să fie atractive și prezente pe piața globală. În acest context, Ministerul Energiei va continua să creeze un cadru favorabil pentru investiții și inovare”, a încheiat Cârlan.
Conferința “Puncte de sprijin pentru sistemele de stocare a energiei în baterii” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: AJ Brand, Alive Capital, BCR, Big Store, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enery, Enevo Group, Enexus. EVOLVE Energy Management Solutions, Huawei, Nofar Energy, Photomate, Prime Batteries Technology, Pixii AS, Renomia Gallagher, smartPulse, SolarToday, SolaX Power, Think Blu Solution, Wiren, WTW Romania, YEO.