Acasă » Interes general » Economics&Markets » Chipirliu, Euler Hermes: Prognozele dedicate României au fost revizuite pozitiv, inflația se va calma

Chipirliu, Euler Hermes: Prognozele dedicate României au fost revizuite pozitiv, inflația se va calma

11 iulie 2021
Economics&Markets
Gabriel Avăcăriței

Prognozele de creștere a Produsului Intern Brut pentru 2021 aferente Românei au fost în mod repetat revizuite pozitiv în ultima parioadă, proiecția de +6.5% de acum câteva luni fiind deja corectată de Comisia Europeana la 7.4% și la 4.9% pentru 2022, susține Mihai Chipirliu, CFA, Risk Director Euler Hermes Romania.

”Inflația este de asemenea prognozată să crească la peste 3% în acest an, fiind una din cele mai ridicate din Uniunea Europeană, chiar dacă sub nivelul celei din Ungaria sau chiar Poloniei unde ar depăși 4%”, a mai spus Mihai Chipirliu.

În regiunea Europei emergente în ansamblu, creșterea anuală a PIB-ului real este prognozată la + 4,6% în 2021 (compensând bine contracția de -2,7% în 2020), urmată de + 3,7% în 2022.

Ungaria, România, Bulgaria și Turcia au depășit așteptările din primul trimestru, însă trebuie să observe o moderare în trimestrul doi, deoarece numărul de infecții a atins un nou nivel în aprilie, iar întreruperile lanțului de aprovizionare au diminuat potențialul de creștere.

“În cazul României, deși au existat și factori interni – precum rezistanța cererii de consum – puseul inflaționist a fost puternic alimentat în prima jumătate a anului de abrupta creștere la nivel global a prețurilor materiilor prime. Ne menținem opinia ca inflația va fi mai degrabă un fenomen temporar, cu o intensitate mai redusă în a doua parte a anului”, a mai spus analistul Euler Hermes.

El crede că avântul prețurilor de pe piața petrolieră ar putea suferi o decelerare.

”Recentele neînțelegeri care au reapărut între țări importante din cadrul cartelului petrolului (OPEC) ar putea semnala începutul sfârșitului cooperării din timpul pandemiei între țările participante – cooperare care a culminat cu o creștere a prețului petrolului cu până la 50% de la începutul anului și cu o propagare asupra majorității materiilor prime”, a mai spus Chipirliu.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *