Inteligența artificială (AI) modifică profund arhitectura centrelor de date, iar una dintre cele mai vizibile schimbări este legată de infrastructura de cablare. Astfel, centrele de date bazate pe AI au nevoie de până la zece ori mai multe conexiuni față de cele tradiționale, a declarat Romeo Lazăr, reprezentant regional al Corning, companie americană care deține fabrici de cabluri optice în Franța, Germania și Polonia.
„Diferența de cablare între un centru de date convențional și unul optimizat pentru AI este uriașă, din cauza densității ridicate și a nevoilor specifice pentru procesarea GPU”, a spus Lazăr, la conferința „DigitALL 2025”, organizată de Energynomics.
Potrivit acestuia, există trei tipuri majore de centre de date: enterprise (administrate intern de companii), multi-tenant (care găzduiesc infrastructura mai multor clienți, inclusiv în România) și hyperscale (operate de giganți precum Amazon, Microsoft sau Google). Toate pot fi adaptate la cerințele AI, însă tranziția implică provocări logistice și tehnice semnificative.
Unul dintre aspectele critice îl reprezintă răcirea rack-urilor și livrarea rapidă a echipamentelor de conectivitate. Corning mizează pe cablarea structurată, cu trunchiuri centrale durabile, de la care se realizează conexiunile prin patch cord-uri, înlocuind soluțiile point-to-point care, deși simple, nu mai corespund nevoilor actuale.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ROMEO LAZĂR
„Creșterea densității, nevoia de scalabilitate și rapiditatea implementării sunt tendințele dominante în acest domeniu. Faptul că avem fabrici în Polonia ne permite să livrăm rapid componente esențiale în Europa de Est”, a mai spus reprezentantul Corning.
Conferința „DigitALL 2025” a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum CIO Council și EPG, cu susținerea partenerilor noștri: ABB, Corning, Datacor, Eaton Electric, Enevo Group, Procesio, Renomia, script.ai, Sunwire, Vertiv.