Acasă » Electricitate » Centru de date cu propria unitate de producere a energiei – ClusterPower

Centru de date cu propria unitate de producere a energiei – ClusterPower

18 octombrie 2021
Electricitate
energynomics

ClusterPower a prezentat lucrările la o investiție de aproape 40 de milioane de euro într-un parc tehnologic în care se vor construi cinci centre de date și o unitate de producere a energiei electrice necesară pentru asigurarea consumului întregului campus. Compania a început în luna iulie lucrările la cel mai mare centru de date din România și primul centru de date de tip hyperscale din regiune, în localitatea Mischii, județul Dolj, la 14 km de Craiova.

Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower a vorbit despre potențialul semnificativ pe care România îl oferă acestei industrii și despre avantajele pe care centrul de date de la Mischii le va oferi economiei și societății. “România are multe de spus în tot ceea ce înseamnă inovație, cercetare, digitalizare. Avem în țară multe industrii foarte specializate care au nevoie de instrumentele pe care noi le creăm la Mischii și mă refer la super computerul pe care îl vom aduce în România, un super computer similar cu cel utilizat de Pfizer pentru crearea vaccinului anti Covid. Un astfel de instrument cu siguranță va putea fi folosit în industria farma din România sau în domeniul fizicii nucleare sau în sectorul energetic”, declară Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower.

La rândul său, Vladimir Ester CTO ClusterPower, a evidențiat necesitatea creării unei astfel de infrastructuri, care nu există în acest moment în România, și care va permite interconectarea cu alte 750 de centre de date din toată lumea. ”Tehnologia a progresat enorm în ultimii ani și își face simțită prezența din zona astronomiei, la medicină, transporturi și până la agricultură. Tehnologia este în mâinile noastre, o folosim zilnic prin multiplele aplicații pe care le avem la îndemână. Ce au toate astea în comun? Infrastructura. Toate au nevoie de infrastructură, de o putere mare de procesare, de telecomunicații și de un mediu colaborativ care să poată accesa această infrastructură de oriunde din lume. Avem o comunitate care își dorește astfel de proiecte ca al nostru și care vrea să se apropie de tendințele din Europa de Vest sau SUA, iar proiectul nostru de la Mischii exact asta va face: va crea această infrastructură care ne va permite un nivel de interconectivitate globală care în acest moment nu există în România”, spune Vladimir Ester, CTO ClusterPower.

ClusterPower construiește lângă Craiova o infrastructură de Inteligență Artificială one-stop-shop, cea mai mare din România și din regiune prin care va crea contextul pentru stimularea creșterii economice a regiunii, permițând găzduirea și dezvoltarea de soluții digitale de ultimă generație, cu valoare adăugată ridicată.

Prima fază a proiectului presupune realizarea infrastructurii de utilități necesare funcționării echipamentelor IT, incluzând turnarea fundației, construirea centralei electrice și a primei unități din cele cinci care vor dota centrul de date. Potrivit revistabiz.ro, antreprenorul general al lucrărilor de construcții este compania General Security din Cluj-Napoca, iar antrepriza generală pentru echipamentele IT și infrastructura de utilități este asigurată de firma Bit Invest Târgoviște. Echipamentele care vor fi montate în centrala electrică vor fi furnizate de Rolls Royce-MTU, General Electric, Hitachi ABB. Eficiența energetică a centrului de date (PUE) va fi de 1.1, ceea ce va plasa parcul tehnologic în primele locuri din topul global al industriei, mai scria revistabiz.ro, în luna august.

De asemenea, ClusterPower a încheiat un parteneriat cu Universitatea din Craiova pentru atragerea de talente în vederea angajării în centrul de date.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *