Acasă » Termo » Minerit » CE Oltenia spune că moţiunea de cenzură pe minerit conţine falsuri

CE Oltenia spune că moţiunea de cenzură pe minerit conţine falsuri

8 aprilie 2015
Minerit
energynomics

CE Oltenia a dat publicităţii precizări prin care doreşte să arate falsitatea unor afirmaţii cuprinse în textul moţiunii simple depuse de deputaţii PNL în 1 aprilie. „Afirmaţia care susţine că, în ultima perioadă, CE Oltenia nu a plătit taxe şi impozite către bugetul de stat este falsă”, compania furnizând dovezi în acest sens care arată că nu are obligaţii de plată şi nici sume de restituit.

“Afirmaţia care susţine că nu au fost plătite creditele accesate de CE Oltenia (au fost reeşalonate) este falsă”, compania de minerit şi de energie menţionând că a cerut răspunsurile tuturor băncilor de unde are contracte (UniCredit Ţiriac Bank, EximBank, BCR, BRD, CEC), în care se menţionează că societatea şi-a onorat toate obligaţiile contractuale de plată, nefiind înregistrate sume restante.

CE Oltenia spune că nu înregistrează plăţi restante nici către furnizorim termenele de scadenţă fiind respectate. “Afirmaţia care susţine că CE Oltenia nu respectă condiţiile de mediu este falsă. Sucursalele CE Oltenia sunt singurele care funcţionează cu autorizaţii de mediu. CE Oltenia este singurul producător de energie care are implementate instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere şi instalaţii de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenusii rezultate în urma procesului de ardere a cărbunelui.”

Compania mai spune că cele 3.000 de concedieri sunt de fapt mai puţine. „Numărul total de salariaţi este redus cu: 1.100 de persoane, în urma externalizării Carierei Berbeşti, preluată de CET Govora, 1.300 de persoane îndeplinesc condiţiile de pensionare; 600 de persoane, din pricina restrângerii de activitate ca urmare a închiderii SE Brăila, epuizării resurselor de la Cariera Seciuri, închiderii perimetrului minier Peşteana Sud, închiderii activităţii de subteran la mina Ploştina şi mina Tehomir (de la aceste subunităţi vor fi făcute redistribuiri de personal, în limita posibilităţilor)”, indică directoratul companiei.

Mineritul, subiect de discordie între Guvern şi opoziţie

La trei luni de la preluarea portofoliului ministerului energiei a fost depusă o moţiune simplă de cenzură împotriva lui Andrei Gerea privind soarta mineritului din România. Ministrul de resort a criticat apelul exclusiv la istoria foarte recentă pe care l-a făcut opoziţia, de când este la conducerea instituţiei. El a subliniat că problemele care sunt de rezolvat sunt sistemice, şi este nevoie de timp pentru a inversa efectele unor acţiuni din trecut, care au dăunat mult sectorului. Opoziţia a criticat lipsa de guvernare şi că moţiunii, care menţiona motive clare, nu i s-a răspuns corespunzător, pe cifre şi cu soluţii.

„Cele mai afectate sunt complexurile energetice Oltenia și Hunedoara, care împreună asigură aproape 30% din producția de energie la nivelul ţării. PNL cere Guvernului condus de Victor Ponta şi Ministerului Economiei condus de Andrei Gerea să elimine influențele politice”, se arată în moțiunea simplă.

Liberalii cer şi “implementarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporatistă, în spiritul și litera acesteia, pentru a da o șansă reală relansării celor două companii de stat, elaborarea Strategiei Energetice Naționale, printr-un dialog cu actorii implicați, care să răspundă nevoilor interne şi, mai departe, provocărilor și cerințelor Uniunii Europene, măsuri concrete pentru eliminarea clientelismului care macină sistemul din interior şi îl vulnerabilizează în condiţiile în care ţara noastră ar trebui să identifice soluţii urgente pentru consolidarea sistemului energetic național în contextul regional extrem de fragil”, mai spune textul moţiunii.

Guvernul vrea să salveze CE Oltenia şi Hunedoara la nesfârşit

În acest context, premierul Victor Ponta a declarat că aceste două firme de producţie de energie electrică pot fi salvate dacă sunt ţinute departe de influenţa jocului politic.

„FMI şi Comisia Europeană au venit clar şi au cerut să închidem şi CEO şi Complexul Hunedoara. Noi le-am spus nu şi au plecat acasă, iar acesta este motivul principal pentru care nu avem în acest moment o scrisoare finalizată. Dar, asta înseamnă că găsim şi noi soluţii, găsesc şi ei soluţii (reprezentanţii complexurilor energetice – n.r.), pentru că dacă ne certăm, e soluţia cea mai clară să le închidem pe toate”, a argumentat Victor Ponta.

“În 2012, tot CEO era practic în faliment şi l-am salvat. Poate fi salvat în continuare, la fel şi la Hunedoara putem salva în continuare, dar cu condiţia ca toată lumea să îşi pună mintea la contribuţie […] toate măsurile pe care ni le permite şi UE pentru a salva producţia de energie termo le-am luat şi le vom lua în continuare”, a continuat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *