Acasă » Electricitate » Nuclear » Canada va contribui cu 3 mld. dolari canadieni la unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Canada va contribui cu 3 mld. dolari canadieni la unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

20 septembrie 2023
Interes general
energynomics

Guvernul canadian va contribui cu 3 miliarde de dolari canadieni la construcția unităților 3 și 4 de la Cernavodă, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

”Astăzi la Ottawa am primit din partea ministrului omolog canadian, Jonathan Wilkinson, scrisoarea de interes privind finanțarea proiectului unităților 3 și 4 de la Cernavodă, în cadrul unui eveniment remarcabil. Colaborarea româno-canadiană pentru programul nuclear civil datează din anii ‘70, iar pasul de astăzi ne aduce mai aproape de visul finalizării celui mai important proiect energetic românesc.

”Cu susținerea tuturor nivelurilor instituționale ale statului român, avem toate premisele de a fi martori în 2031-2032 la punerea în funcțiune a acestor noi capacitați. Mai mult, avem șanse să repunem în funcțiune uzina de apă grea cu sprijin canadian, un proiect demarat de ministrul Virgil Popescu, și de a produce izotopi medicali pentru tratamentul cancerului, pentru o piață în continuă creștere”, a spus Burduja.

”Mulțumesc guvernului canadian și tuturor celor care au contribuit la acest succes. Mulțumesc echipelor Ministerului Energiei și Nuclearelectrica, ARICE – prin Președintele Rareș Burlacu și domnului Ambasador Mănoiu și echipei de la Ambasada României de la Ottawa.

”Desigur, aceste proiecte nu se pot face de astăzi pe mâine. Ele nu sunt pentru următoarele alegeri, sunt pentru următoarele generații. Voi face tot posibilul pentru a accelera programul nuclear civil românesc. Este soluția pentru a avea pentru toți românii energie sigură, curată, la un preț corect”, a adăugat ministrul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *