Acasă » Interes general » Banca Națională a României menține dobânda cheie la 7% pe an

Banca Națională a României menține dobânda cheie la 7% pe an

8 noiembrie 2023
Interes general
energynomics

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, în şedința de miercuri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat.

„Deciziile CA al BNR vizează readucerea durabilă a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută plus sau minus 1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile”, se arată în comunicatul băncii centrale.

Potrivit BNR, rata anuală a inflației a coborât în septembrie la 8,83%, în linie cu previziunile, de la 9,43% în luna august, pe fondul decelerării creşterii prețurilor alimentelor procesate şi al accentuării declinului în termeni anuali al prețurilor energiei.

Datele statistice revizuite recent arată că activitatea economică a crescut în trimestrul II 2023 cu 1,7%, după o comprimare cu 1% în precedentele trei luni (variație trimestrială), dar reconfirmă scăderea avansului acesteia în termeni anuali la 1%, de la 2,4% în trimestrul I 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *