Acasă » Electricitate » Burduja: Cablul submarin din Marea Neagră, un proiect pentru noile generații

Burduja: Cablul submarin din Marea Neagră, un proiect pentru noile generații

26 iulie 2023
Electricitate
energynomics

Proiectul cablului submarin din Marea Neagră este unul grandios, impresionant, care va fi făcut pentru generațiile viitoare, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Este un pod energetic între țărmurile Mării Negre, 1.200 de kilometri pe sub Marea Neagră, şi conectează practic doi poli energetici, Marea Caspică şi Marea Neagră, şi, dincolo de asta, către Europa Centrală, dar şi către Balcani şi, bineînțeles, şi către Republica Moldova. (..) Este un proiect pentru noile generații. Acest proiect nu se va face de azi pe mâine. Este un proiect impresionant, e un proiect grandios, dar se va face pentru generațiile viitoare”, a spus Sebastian Burduja, după prima parte a reuniunii ministeriale referitoare la Acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

El a precizat că marți, la Bucureşti, a avut loc semnarea unui Memorandum de înțelegere prin care cele patru state s-au angajat să creeze un joint-venture care va fi reprezentat de către o companie din fiecare stat membru al acestui parteneriat. Din partea României, în baza unui Memorandum, Guvernul a desemnat Transelectrica, operatorul sistemului de transport.

„De acum urmează negocierile între cele patru companii pentru a merge înainte cu studiul de fezabilitate şi cu implementarea acestui proiect foarte important. Am zis astăzi că este un moment istoric, pentru că, pe de o parte, vorbim despre tranziție verde şi nu există tranziție verde fără transport. Transportul de energie electrică pe noi ne ajută şi pentru a duce curent electric din capacitățile de supraproducție din Dobrogea către vestul țării, pentru că noi deja avem această provocare. În acelaşi timp, vorbim despre inovare, despre sprijinirea tranziției verzi de către toate statele prezente, despre diversificarea surselor de energie şi, bineînțeles, despre creştere a gradului de siguranță a furnizării de energie electrică”, a subliniat Burduja, conform Agerpres.

Potrivit ministrului, următoarea reuniune va fi în toamnă, cel mai probabil la Budapesta.

„Aşteptăm cu mare interes continuarea acestui proiect strategic pentru România şi toate statele implicate”, a punctat el.

Oficiali din România, Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria s-au reunit marți, la Bucureşti, la a IV-a reuniune ministerială referitoare la Acordul între Guvernele din cele patru țări privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

Acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi a fost semnat în data de 17 decembrie 2022. Acesta se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale şi regionale şi a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național, conform unui comunicat al Preşedinției.

Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *