Acasă » Regenerabile » Rezolv Energy va dezvolta cea mai mare centrală solară din Bulgaria, la granița cu România

Rezolv Energy va dezvolta cea mai mare centrală solară din Bulgaria, la granița cu România

26 iulie 2023
Regenerabile
energynomics

Rezolv Energy, producător independent de energie regenerabilă axat pe Europa Centrală şi de Sud-Est, a achiziționat drepturile de a construi şi exploata o centrală solară de 229 MW în localitatea Silistra din nord-estul Bulgariei, la mai puțin de 10 km de granița cu România.

Potrivit unui comunicat al companiei, construcția urmează să înceapă la finalul acestui an şi se aşteaptă ca centrala să fie finalizată la începutul anului 2025. Odată construită, aceasta va fi cea mai mare centrală solară din Bulgaria.

Rezolv a achiziționat proiectul de la compania bulgară YGY Industries JSC, deținută de Yavor Georgiev.

Proiectul „Sf. Gheorghe” va fi construit pe locul fostului aeroport Silistra, un aerodrom dezafectat care se întinde pe 165 de hectare. Proiectul va cuprinde aproape 400.000 de panouri solare. Cu o producție medie anuală de energie de 313 gigawați oră (GWh), proiectul va produce echivalentul a 13% din energia solară instalată în prezent în Bulgaria.

Centrala va fi conectată la rețeaua principală de transport de 110 kV prin intermediul a două linii de conexiune independente cu o lungime totală de aproximativ 6 kilometri. Energia va fi vândută utilizatorilor comerciali şi industriali prin intermediul unor acorduri de achiziție de energie (PPA) pe termen lung.

„Proiectul va crea un număr mare de noi locuri de muncă în faza de construcție. Aproximativ 500 de persoane vor fi angajate atât pentru asamblare uşoară – activitate care poate fi efectuată şi de bărbați şi de femei, atât cu normă întreagă, cât şi cu jumătate de normă, cât şi în poziții de ingineri, acestea fiind locuri de muncă cu înaltă calificare. Pe termen mai lung, centrala electrică va oferi locuri de muncă locale pentru forța de muncă calificată şi semicalificată pe parcursul celor peste 30 de ani de funcționare”, se arată în comunicat.

Proiectul „Sf. Gheorghe” va fi proiectat, construit şi exploatat în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu, sociale şi de guvernanță (ESG).

Rezolv Energy a fost lansată anul trecut de Actis, un investitor global de top în infrastructură durabilă. Rezolv are deja în pregătire proiecte de peste 2 GW de energie curată în România, inclusiv proiectul Dama Solar de 1.044 MW, care va deveni cea mai mare centrală solară din Europa odată ce va fi operațională.

„Anul acesta, energia solară va reprezenta aproape 13% din capacitatea totală instalată în Bulgaria, iar estimările sugerează că până în 2030 vor fi generați aproape 6 GW de energie solară. Suntem foarte mândri că proiectul Sf. Gheorghe va fi o parte importantă a acestei creşteri. Asta va ajuta Bulgaria să îşi atingă obiectivele privind energia regenerabilă. Aflat la nici 10 km de granița cu România, proiectul va deservi şi piața românească, contribuind la independența energetică a celor două țări. În mod crucial, pentru sectorul de afaceri, va permite, de asemenea, să furnizăm energie curată extrem de competitivă, fără subvenții, la un preț stabil pentru utilizatorii industriali şi comerciali din întreaga țară”, a precizat Alastair Hammond, Director de Operațiuni Rezolv Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *