Acasă » Electricitate » Burduja: Anul trecut am pus în funcțiune o capacitate de 10 ori mai mare ca în 2022

Burduja: Anul trecut am pus în funcțiune o capacitate de 10 ori mai mare ca în 2022

18 ianuarie 2024
Electricitate
energynomics

România a pus în funcțiune anul trecut o capacitate de producție a energiei electrice de 10 ori mai mare ca în 2022, estimările fiind ca la finalul lui 2024 creşterea să fie şi mai mare, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Anul trecut, România a pus în funcțiune o capacitate de producție a energiei electrice de aproape 10 ori mai mare decât în 2022. Încă 624 MW pentru sistemul energetic național, la care se adaugă peste 1.000 MW la cei care au devenit prosumatori în 2023”, a spus ministrul, conform Agerpres.

Astfel, în 2023, noile centrale electrice puse în funcțiune au inclus: 496 MW solar, 72 MW eolian şi 56 MW hidrocarburi. Totalul este de 624 MW putere instalată, capacități noi de producție aflate acum la dispoziție sistemului energetic național. Față de 2022, cifra totală este de aproape 10 ori mai mare (s-au pus atunci în funcțiune 44 MW hidrocarburi şi 25 MW solar).

De asemenea, dacă la final de 2022 erau doar 40.171 de prosumatori, cu o capacitate instalată cumulată de 417 MW, la sfârşitul anului 2023 numărul acestora a depăşit 100.000, cu o capacitate instalată care, cel mai probabil, a depăşit 1.500 MW, mai mult decât puterea instalată a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, se menționează în comunicat.

„Faptul că în 2023 capacitățile noi puse în funcțiune au fost de aproape 10 ori mai mari decât în anul anterior arată că România este tot mai atractivă pentru investitori în sectorul energetic, mai ales pe segmentul energiei verzi. Ne aşteptăm ca la final de 2024 creşterea să fie şi mai mare, având în vedere că am reuşit să finalizăm finanțarea proiectelor din investiția 1 – PNRR, care însumează aproape 1.700 MW. Mă aştept ca o mare parte dintre aceste investiții să fie finalizate până la sfârşitul anului, în baza angajamentului beneficiarilor. Se adaugă investiția în centrala nouă pe gaz de la Iernut, un proiect blocat ani de zile, cu şanse reale de punere în funcțiune în decembrie 2024, care va adăuga o putere instalată de 430 MW la sistemul energetic național. Plus o serie de investiții private, care nu au apelat la sprijin guvernamental, deci bilanțul pe anul în curs va fi şi mai bun”, a subliniat ministrul Energiei.

Acesta a mai semnalat că, dacă în 2023 România a fost exportator net de energie electrică, după mulți ani în care a apelat mai mult la importuri, prin aceste noi investiții este şi mai bine poziționată să îşi atingă potențialul de lider regional şi hub energetic pentru întreaga regiune.

„Asta înseamnă mai multă producție, deci potențialul reducerii prețurilor şi a facturilor pentru români, dar şi competitivitate mai mare pentru economia națională, noi locuri de muncă şi dezvoltare accelerată”, a punctat Burduja.

Sursa citată mai subliniază că Ministerul Energiei se apropie de finalizarea procedurilor pentru implementarea Contractelor pentru Diferență (CfD), care vor susține, prin două licitații succesive, în 2024 şi 2025, investiții în producția de energie solară şi eoliană cu o putere instalată totală de 5.000 MW.

„Prețul de referință va fi fixat pentru 15 ani, într-un mod transparent şi competitiv, oferind predictibilitate investitorilor. Noile capacități vor însemna şi mai multă energie electrică produsă în România”, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte prosumatorii, creşterea acestuia segment a fost spectaculoasă în 2023. Datele ANRE pentru 31 decembrie 2023 nu sunt încă disponibile, dar numărul prosumatorilor la 1 noiembrie depăşise 101.000, cu o putere instalată de 1.298 MW. Estimările ANRE arată că, cel mai probabil, puterea instalată la prosumatori depăşeşte 1.500 MW, în prezent.

„Fenomenul prosumatorilor este în linie cu ceea ce ne dorim pentru viitorul sectorului energetic românesc: descentralizare, decarbonizare, digitalizare. Prosumatorii construiesc efectiv acest viitor în 3D, iar asumarea mea ca ministru al Energiei este de sprijinire a prosumatorilor. Aceştia consolidează reziliența furnizării energiei electrice la nivelul gospodăriilor din România, sprijină procesul de tranziție verde şi ating un grad înalt de digitalizare, ceea ce permite un management mai bun la nivelul fiecărui punct de consum”, a afirmat Sebastian Burduja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *