Acasă » Regenerabile » ME lansează două apeluri pentru energie verde cu granturi de peste 800 mil. euro

ME lansează două apeluri pentru energie verde cu granturi de peste 800 mil. euro

18 ianuarie 2024
Regenerabile
energynomics

Ministerul Energiei va lansa în martie două proiecte în domeniul energiei verzi, în valoare de peste 800 de milioane de euro, cu finanțare din Fondul pentru modernizare.

Potrivit unui comunicat al instituției, vor fi lansate în consultare publică cele două ghiduri ale solicitantului. După primirea, analizarea şi, după caz, integrarea propunerilor din piață, ghidurile consolidate vor fi publicate în a doua jumătate a lunii februarie, intenția fiind ca, la 1 martie, să fie lansate cele două apeluri de proiecte, care vor fi deschise pentru o perioadă de 90 zile.

Astfel, Ministerul Energiei continuă demersul strategic pentru stimularea investițiilor în energie verde, după finalizarea apelului destinat autorităților locale.

„Nu puțini au pus sub semnul întrebării capacitatea Ministerului Energiei de a pune la treabă cele 16 miliarde de euro din Fondul pentru modernizare. Iată că, în doar câteva luni, am lansat în decembrie 2023 apelul pentru instituții publice, pentru acoperirea consumului de energie electrică din surse regenerabile. Aceste proiecte sunt în plin proces de evaluare. În luna martie, vom lansa şi aceste două apeluri, cu un sprijin de peste 800 de milioane de euro: sprijin pentru producție şi autoconsum din producția de energie solară, eoliană şi hidro. Toate aceste investiții înseamnă locuri de muncă, competitivitate pentru mediul privat românesc şi facturi mai mici la energie pentru toți românii, pe termen lung. Vom continua acest efort în ritm susținut, pentru că mi-am asumat de începutul mandatului accelerarea tuturor programelor de investiții şi transformarea României într-un hub energetic pentru întreaga regiune. În perioada următoare, aşteptăm din partea potențialilor beneficiari orice sugestii de îmbunătățire a ghidurilor de finanțare, pentru a putea lansa în luna martie o nouă competiție de succes pentru România”, a afirmat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Bugetul total alocat celor două apeluri de proiecte este de 815 milioane de euro, sprijinul financiar fiind acordat sub formă de grant, în limita valorii ajutorului de stat de 20 de milioane de euro per beneficiar.

Ajutorul de stat vizează capacitățile noi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile şi este acordat investițiilor destinate producției de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro. Unul dintre dintre cele două apeluri încurajează, în mod particular, producția de energie verde pentru autoconsum de minim 70% din energia produsă.

Perioada de implementare a proiectelor selectate este de 3 ani de la semnarea contractului de finanțare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2029.

„Întrucât apelurile de proiecte sunt competitive, criteriul de selecție va fi prețul în euro/MW. Beneficiarii eligibili sunt microîntreprinderile, întreprinderile mici sau mijlocii (inclusiv întreprinderi nou înființate), cât şi întreprinderile mari, care au înscrise în actul constitutiv activități privind producerea şi comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35”, precizează ministerul.

Totodată, pentru apelul de proiecte pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum, defalcarea bugetului alocat pe tipuri de tehnologie este: pentru energie eoliană – 30 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 700.000 de euro/MW instalat; pentru energie hidro – 25 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1,805 milioane de euro/MW instalat; pentru energie solară (sub 1 MW inclusiv) – 170 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1 milion de euro/MW instalat; pentru energie solară (peste 1 MW inclusiv) – 190 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 500.000 de euro/MW instalat.

Potrivit sursei citate, pentru cel de-al doilea apel, cel dedicat sprijinirii investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile, distribuția alocării financiare este: pentru energie eoliană – 100 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 700.000 de euro/MW instalat; pentru energie hidro – 100 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1,805 milioane de euro/MW instalat; pentru energie solară – 200 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 500.000 de euro/MW instalat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *