Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Guvernul trebuie să arate că este hotărât să atragă investiții în explorare și producție

Guvernul trebuie să arate că este hotărât să atragă investiții în explorare și producție

26 aprilie 2013
Consumatori
energynomics

Recent, ROPEPCA a inițiat o corespondență cu instituțiile guvernamentale cu atribuții în industria de petrol și gaze pentru a deschide un dialog despre provocările, tendințele și obiectivele industriei. Pentru a afla principalele obiective și preocupări ale asociației, l-am rugat pe domnul Mark Sturgess, Președintele ROPEPCA, să ne răspundă la câteva întrebări. Principala temă, firește, recent introdusa taxă pe veniturile suplimentare înregistrate de companiile din domeniul energetic.

Care este poziția Asociației în raport cu noua legislație fiscală din domeniul energiei?

ROPEPCA apreciază eforturile Guvernului de reglementare a pieței gazelor naturale, inclusiv prețul plătit producătorilor. Cu toate acestea, impozitarea adițională a veniturilor suplimentare, provenită din această reglementare, respectiv Ordonanța nr. 7/2013, care aplică impozitarea adițională a veniturilor suplimentare provenite din creșterea prețului gazelor naturale este privită de întreaga industrie cu îngrijorare. Majoritatea producătorilor au investiții mari în explorare, cunoscând faptul că prețul gazelor naturale va fi liberalizat, ceea ce urma să le permită să își recupereze costurile și să facă noi investiții pentru dezvoltarea producției.
Noua taxă implică o continuare indirectă a subvenționării prețului gazelor naturale din producție internă de către producători, iar noi suntem de părere că acest lucru poate avea un impact negativ asupra industriei de petrol și gaze din România. Chiar dacă industria este în plină ascensiune, investițiile viitoare în acest domeniu ar putea fi descurajate. Prețul intern al gazelor a fost mult timp reglementat sub valoarea medie de pe piața europeană, ba chiar mai mult dacă ne raportăm la prețul gazelor importate.

Care sunt cerințele specifice pe care le-ați dori abrogate înainte de 31 decembrie 2014?

Noi înțelegem taxa specială privind prețul gazelor naturale ca fiind o măsură temporară, ce ar trebui să fie abrogată înaine de sfârșitul anului 2014. Înțelegem că Guvernul este în proces de revizuire a legii petrolului, inclusiv în ceea ce privește regimul de redevențe.

Suntem nerăbdători să purtăm discuții sincere și semnificative cu Primul Ministru.

Suntem interesați să participam la consultarile publice asupra acestei revizuiri legislative și, mai ales, în chestiunile legate de clauzele de stabilitate ale contractelor de concesiune in vigoare. Noi suntem de părere că rezultatul dezbaterilor publice și al noilor modificări legislative trebuie să aducă un câștig tuturor părților implicate; atât guvernului și industriei, cât și oamenilor și economiei în ansamblu. Suntem încântați de perspectiva de a lucra cu toate părțile interesate de acest obiectiv.

Guvernul încă mai caută o definiție a consumatorului vulnerabil. Cine ar trebui, în opinia dumneavoastră, să apară pe o listă de beneficiari ai subvenției?

Nu am o imagine foarte clară, dar ne-am dori o discuție deschisă cu Guvernul pe această temă. Industria înțelege nevoile categoriei de populație considerată vulnerabilă și are aceleași preocupări legate de sănătate și bunăstare la fel ca Guvernul, dar a pune taxe suplimentare industriei, descurajând astfel investițiile și crearea de noi locuri de muncă în această industrie, alături de creșterea dependenței de gazele din import sunt toate măsuri care contravin obiectivului de a-i proteja pe cei cu adevărat vulnerabili.

Etichete: