Acasă » Regenerabile » BSOG creează infrastructura necesară dezvoltării proiectelor eoliene offshore la Marea Neagră

BSOG creează infrastructura necesară dezvoltării proiectelor eoliene offshore la Marea Neagră

4 iulie 2023
Eolian
energynomics

Black Sea Oil & Gas SA (BSOG), împreună cu partenerii săi în Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia, anunță începerea procesului de autorizare a unui coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre de-a lungul infrastructurii Proiectului MGD.

Cu o capacitate proiectată de 3GW și o lungime de 126 km, acest prim pas priveşte autorizarea primului coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre cu scopul de a conecta viitoarele parcuri eoliene din largul mării la sistemul energetic național (SEN) operat de Transelectrica. Finalizarea procedurilor de reglementare este estimată pentru jumătatea anului 2024.

Infrastructura, terenurile deținute în proprietate şi drepturile legale de trecere plasează proiectul MGD într-o poziție ideală pentru asigurarea coridorului energetic care va deservi producția eoliană din zona marină și facilitățile necesare de conectare la SEN, precum stațiile de transformare și, dacă va fi cazul, convertizoare.

Realizarea coridorului energetic al MGD deblochează o cerință esențială pentru dezvoltarea energiei eoliene din zona marină a României, care va susține creşterea securității energetice și va stimula capacitatea de producție din surse regenerabile, contribuind astfel la atingerea noilor obiective climatice ale UE şi în materie de energie regenerabilă.

„Estimările privind producția de energie eoliană prin instalații fixe în sectorul românesc al Mării Negre sunt foarte promițătoare. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari provocări ale dezvoltării unui parc eolian în zona marină o reprezintă încercarea de a asigura și apoi de a autoriza un culoar energetic de la instalațiile de producție offshore la SEN. Traversarea unor zone foarte reglementate pe uscat şi pe apă cum sunt ariile naturale protejate, zonele militare, zonele turistice, siturile arheologice și monumentele istorice, zonele de ancoraj, porturile și căile maritime, precum și securizarea accesului la terenuri și obținerea susținerii comunităților vizate, coexistența cu activitățile de pescuit și detectarea și evitarea munitiei neexplodate existentă pe fundul mării sunt unele dintre aceste provocări iar infrastructura proiectului MGD le-a depăşit pe toate cu succes”, a spus Mark Beacom, CEO BSOG.

Primul an de producție de gaze naturale din proiectul MGD a fost peste așteptările inițiale ale BSOG prin  livrarea primul miliard de metri cubi de gaze naturale cu o lună mai devreme decât era planificat. Testele din luna martie 2023 pentru creșterea capacității de producție s-au realizat cu succes, iar compania se află în prezent în discuții cu autoritățile cu privire la o potențială creștere a producției zilnice în T4 2023 cu până la 25%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *