Acasă » Interes general » Macroeconomie » Britanicii se pregătesc pentru o iarnă scumpă: furnizorii de energie au majorat puternic tarifele

Britanicii se pregătesc pentru o iarnă scumpă: furnizorii de energie au majorat puternic tarifele

22 octombrie 2013
Interes general
energynomics

Trei dintre cei şase mari furnizori de energie din Marea Britanie au anunţat majorări semnificative ale tarifelor, cu până la 10%, de patru ori rata inflaţiei, provocând tensiuni politice şi punând sub semnul întrebării strategia energetică a guvernului.

Furnizorul Npower, controlat de grupul german RWE, a anunţat luni majorarea tarifelor la energie electrică şi gaze în medie cu 10,4%, începând de la 1 decembrie, potrivit The Guardian.

Preţurile la energie practicate de companie vor creşte cu 11,1%, iar tarifele la gaze naturale cu 9,3%.

Astfel, factura medie anuală a consumatorilor care primesc electricitate şi gaze de la Npower va creşte cu 137 lire sterline, la 1.459 lire pe an, a precizat compania.

Npower are aproximativ 3,1 milioane de clienţi în Marea Britanie.

Majorarea de preţ pregătită de această companie este mai accentuată decât scumpirile anunţate anterior de alţi doi dintre cei şase mari furnizori din Marea Britanie, Centrica şi SSE. Centrica scumpeşte energia şi gazele pentru gospodării în medie cu 9,2%, iar SSE cu 8,2%.

Ceilalţi trei furnizori care nu au făcut încă niciun anunţ privind tarifele, Scottish Power (controlat de grupul spaniol Iberdrola), EDF Energy (Franţa) şi Eon (Germania) ar putea urma exemplul rivalilor în scurt timp, analiştii anticipând scumpiri similare, potrivit Reuters.

Guvernul britanic a semnat luni un acord de 16 miliarde lire sterline cu grupul francez EDF pentru construirea unei centrale nucleare, primul astfel de proiect derulat în Marea Britanie în ultimii 20 de ani. Executivul a acceptat să fixeze preţul primit de EDF pentru energia care va fi produsă la cele două reactoare la un nivel care depăşeşte de două ori preţul actual al pieţei.

Npower a motivat creşterea preţurilor invocând scumpirea resurselor necesare pentru producerea de energie, costurile alocate pentru programele sociale şi de mediu ale guvernului şi cheltuielile necesare pentru utilizarea şi întreţinerea reţelei de distribuţie. Centrica şi SSE au prezentat motivaţii similare.

Preţurile energiei au crescut în Marea Britanie cu 24% în ultimii patru ani, potrivit agenţiei de reglementare. Potrigit The Guardian, salariile din Marea Britanie au crescut de la începutul anului 2008 cu 9,5%.

Potirvit datelor prezentate de Eurostat în luna mai, gospodăriile din Marea Britanie au plătit în a doua jumătate a anului trecut un preţ mediu de 14,3 lire/100 kWh de energie electrică, în urcare cu 3,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, respectiv 4,6 lire/100 kWh pentru gaze naturale, în creştere cu 1,8%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *