Acasă » Electricitate » Dor Marian: Anul trecut Wiren și-a deschis primul birou în Serbia

Dor Marian: Anul trecut Wiren și-a deschis primul birou în Serbia

19 iulie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Wiren și-a deschis primul birou în Serbia anul trecut, a declarat Dor Marian, Managing Partner Wiren, în cadrul evenimentului „Abordare Regională – Belgrad 2022”, organizat de Energynomics.

„Încercăm să aducem această piață la maturitate, să-i ajutăm pe oameni să se informeze mai bine despre modul în care energia solară – în cazul nostru – le poate ajuta viața. Cu siguranță, toată lumea va face un pas înainte. Urmează să se implementeze foarte multe elemente noi de legislație, este timp pentru asta. În România au fost ani de discuții, înainte ca lucrurile să evolueze foarte rapid. Vor fi provocări, dar este bine să avem astfel de evenimente, este bine să învățăm din experiența altora. Există asociații energetice cu experiență internațională care pot consilia guvernul cum să facă mai bine”, a spus Dor Marian.

„Încercăm să stimulăm piața prin stabilirea unor proceduri interne, pentru a atinge cât mai mult din potențialul pieței sârbești și, după aceea, pentru a stimula întreaga piață, pentru a sprijini orice companie de instalații care dorește să facă parte din această mare viziune, care înseamnă să oferim oamenilor energie. Ținând cont de ceea ce am văzut în alte țări, cu siguranță că prețul energiei va crește în Serbia. Din păcate, anul trecut vorbeam în niște conferințe din România despre creșterea prețurilor în 2022 și, iată că s-a întâmplat. Piața pentru ziua următoare a ajuns la 500 de euro/MWh (în România). Chiar dacă Serbia nu face parte din sistemul ETS, iar costul carbonului nu afectează prețurile, în măsura în care este conectată la piață, toată energia ieftină va fi exportată în UE, iar când va fi nevoie de energie, aceasta va fi importată, la prețuri mai mari. Deci, într-o formă sau alta, vă veți alinia la costul carbonului și aici”, a spus el.

În același timp, o investiție într-un parcul solar se amortizează mai repede, în doar 4-5 ani.

În opinia lui Dor Marian, prețurile vor continua să crească în următorii 3-5 ani. După aceea, pentru că pe piață vor fi prezente foarte multe surse regenerabile, vom avea nevoie de un nou val de investiții în stocare și în optimizarea sistemelor și a consumului.

Conferința “Abordare regională – Belgrad 2022” a fost organizată de Energynomics și partenerii săi ABB România și Wiren, cu sprijinul Centrului Român al Energiei – CRE și al Comunității Energetice.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *