Acasă » Interes general » Bosch înregistrează o creștere de 5% a EBIT, creează o structură integrată pentru sectorul de Mobilitate

Bosch înregistrează o creștere de 5% a EBIT, creează o structură integrată pentru sectorul de Mobilitate

8 februarie 2024
Digitalizare
Bogdan Tudorache

Grupul Bosch și-a îndeplinit țintele, în pofida provocărilor din exercițiul financiar 2023: conform cifrelor preliminare, furnizorul de tehnologie și servicii, a generat vânzări de 91,6 miliarde de euro și, astfel, a înregistrat o creștere de 8% după ajustarea efectelor cursului de schimb valutar (creștere nominală de 4%), anunță grupul cu sediul la Stuttgart.

Marja EBIT din operațiuni a ajuns la 5%, o ușoară îmbunătățire față de anul precedent (4,3%), îndeplinind astfel așteptările. „Pentru Bosch, anul 2023 a fost mai greu decât se anticipa. Printr-un efort suprem, am reușit să ne creștem vânzările și să ne îmbunătățim marjele. Am făcut progrese în ciuda dificultăților întâmpinate”, a declarat Dr. Stefan Hartung, președintele consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH, cu ocazia prezentării cifrelor de afaceri preliminare ale companiei. „Având în vedere condițiile dificile, aceasta este o realizare impresionantă a angajaților noștri. Anii următori vor presupune mai multe eforturi colective”.

Transformare în industria mobilității: standardizare pentru a promova electromobilitatea

Bosch răspunde transformării industriei auto prin cea mai mare realiniere a activității sale de bază din istoria companiei: sectorul de activitate integrat pentru Mobilitate a fost lansat la începutul anului 2024. Una dintre noutățile sale este responsabilitatea orizontală pentru trei domenii de importanță viitoare: software, semiconductori și calculatoare pentru vehicule. Pe măsură ce Bosch se îndreaptă spre mobilitatea viitorului, intenționează să îmbunătățească modul în care valorifică tehnologiile emergente și consacrate pentru a-și maximiza oportunitățile de afaceri.

De exemplu, s-a înregistrat o creștere a cererii de noi sisteme de frânare redundante, care sprijină în special conducerea automatizată și electrificată. Hartung raportează că Bosch vizează o creștere anuală de 10% până în 2030. „În general, înregistrăm o creștere de două ori mai rapidă decât concurența cu sistemele noastre de frânare. De asemenea, ne menținem vânzările în ESP, deși volumul pieței de aici este în scădere”. În ceea ce privește electromobilitatea, Hartung consideră că încă mai există lucruri de făcut, precum remedierea lipsei de stații de încărcare și de autovehicule electrice accesibile în Europa. „China a reușit să își crească exporturile de autovehicule cu 60 de% anul trecut, o realizare care ar trebui să ne dea de gândit”, a spus el. „Știm că, clienții noștri chinezi preferă standardizarea în ceea ce privește soluțiile de propulsie electrică – acest lucru generează economii de scară pe care noi, în Europa, nu ne putem permite să le ratăm”.

Evoluția afacerii în 2023: creștere puternică în sectoarele de activitate Mobilitate și Tehnologie pentru construcții și energie

În 2023, evoluția vânzărilor în sectoarele de activitate Bosch a prezentat o imagine mixtă. Cu 56,3 miliarde de euro în 2023, sectorul Mobilitate a înregistrat cele mai mari vânzări. Acesta a obținut o creștere de 7% sau 11% ajustat pentru efectele cursului de schimb valutar. „Produsele noastre sunt solicitate, atât în domeniile de activitate tradiționale, cât și în cele noi. Acest lucru ne motivează să dezvoltăm acest sector, o sarcină care va solicita în continuare foarte mult efort din partea noastră”, a declarat Dr. Markus Forschner, membru al consiliului de administrație și director financiar al Robert Bosch GmbH. Sectorul de activitate Tehnologie industrială a înregistrat vânzări de 7,5 miliarde de euro. Această cifră este cu 8% mai mare decât în anul precedent datorită achiziției HydraForce; ajustată pentru efectele cursului de schimb valutar, aceasta reprezintă o creștere de 10%. În sectorul de activitate Bunuri de larg consum, vânzările s-au ridicat la 19,9 miliarde de euro. „Reticența puternică a consumatorilor a avut un impact semnificativ asupra afacerilor noastre de scule electrice și electrocasnice”, a declarat Forschner. La 7%, vânzările au scăzut față de anul precedent; ajustate pentru efectele cursului de schimb valutar, aceasta a fost o scădere ușoară de 1 procent. Sectorul de activitate Tehnologie pentru construcții și energie a înregistrat o creștere puternică a vânzărilor de 9%, până la 7,6 miliarde de euro. După ajustarea pentru efectele cursului de schimb valutar, această creștere se ridică la 11%. „Aici am beneficiat nu numai de cererea mare de tehnologie de încălzire eficientă din punct de vedere energetic și regenerabilă, ci și de extinderea activității noastre de servicii în cadrul diviziei Bosch Global Service Solutions”, a declarat Forschner.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *