Acasă » Regenerabile » BERD susţine marile proiecte de energie regenerabilă

BERD susţine marile proiecte de energie regenerabilă

4 mai 2016
Biomasă
energynomics

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) face un bilanţ al marilor proiecte de energie regenerabilă în care a investit. În condiţiile în care proiectele de zeci şi sute de milioane de dolari sunt irealizabile fără sprijinul si aportul de credibilitate al unei instituţii precum BERD, alegerile făcute de BERD dau un indiciu cu privire asupra tipului de investiţii majore care au şanse de reuşită în anii viitori. De asemenea, lista de mai jos poate fi utilă companiilor româneşti capabile să răspundă cu servicii şi produse în calitate de subcontractori în ţările respective.

„Deschizători de drumuri în energia regenerabilă” se numeşte articolul semnat de Svitlana Pyrkalo şi publicat pe site-ul www.ebrd.com, la finalul lunii aprilie.

Ce este bun pentru mediul înconjurător este de asemenea bun pentru economie

BERD este cel mai mare investitor în surse regenerabile de energie în regiunile în care operează. Din 2006, BERD a investit 4,6 miliarde de euro în producerea de energie din surse regenerabile. În multe țări Banca a deschis calea utilizării resurselor regenerabile de energie. În fiecare regiune în care BERD lucrează, a făcut pionerat.

Acest lucru este bun pentru economie și bun pentru mediu. „Este sigur că utilizarea sporită a energiei din surse regenerabile va juca un rol central în sprijinirea țărilor să-și îndeplinească angajamentele climatice [în temeiul acordului de la Paris COP21]. La fel de important va fi rolul sectorului privat în finanțarea următoarei etape a revoluției energiei regenerabile”, a declarat Riccardo Puliti, Managing Director BERD pentru resurse energetice și naturale.

În 2014, investițiile Băncii în energia regenerabilă au depășit cele pentru producerea de energie termică. BERD finanțează direct proiecte mari de energie regenerabilă și indirect proiecte mai mici, prin facilități speciale de credit prin intermediul băncilor locale partenere.

Energie regenerabilă fără frontiere

Energia regenerabilă consolidează securitatea energetică prin furnizarea unor surse locale de energie pentru consumul intern. Dar poate curge, de asemenea, dincolo de frontiere, ajutând vecinii aflați în nevoie. BERD a finanțat o linie de transport transfrontalier, Linia de Transmisie Marea Neagră Linia (BSTL) și lucrează la o alta, CASA-1000. BSTL aduce energie electrică din surse hidro din Georgia în Turcia, care are o piață de energie mare și în creștere.

Linia de înaltă tensiune a stimulat un val de investiții private, inclusiv finanțarea externă, în sectorul hidroenergetic al Georgiei. Cel mai mare dintre acestea este centrala hidroelectrică Shuakhevi (HPP). Între timp, o serie de investitori privați mai mici au putut să construiască microhidrocentrale. CASA-1000 este un proiect multilateral ambițios, care își propune să livreze energia hidro excedentară din Tadjikistan și Republica Kârgâzstan în Afganistan și Pakistan, în timpul verii.

Sudul și Estul Mării Mediterane

Țările scăldate de soare din sudul și estul Mării Mediterane dețin un potențial enorm pentru energie solară. Dar un climat însorit, pe cont propriu, nu va atrage finanțare; investitorii au nevoie, de asemenea, de un climat de afaceri favorabil.

BERD aduce propria finanțare și, de asemenea, lucrează pentru a îmbunătăți condițiile de afaceri cu scopul de a atrage fonduri suplimentare. La sfârșitul anului 2015, banca a aprobat un program de finanțare de 250 de milioane de dolari pentru producerea de energie din surse regenerabile în Egipt, Iordania, Maroc și Tunisia. Acest cadru este doar începutul și va acționa ca un catalizator pentru investiții private semnificative.

Asia Centrală

BERD este un pionier în energie regenerabilă în Asia Centrală, unde investițiile au crescut încurajate de reforme semnificative

În Kazahstan, guvernul a adoptat o lege a energiei din surse regenerabile în 2013, în urma cooperării cu BERD. În iunie 2015, BERD a finanțat primul parc solar la scară comercială și primul generator de energie din surse regenerabile cu capital integral privat din această țară. Centrala electrică solară Burnoye este co-finanțată de BERD și Fondul deTehnologie Curată (CTF) cu împrumuturi de peste 80 de milioane de euro.

De asemenea, în iunie 2015, proiectul eolian Yereymentau a primit Premiul AmCham pentru „mediu și siguranță”, un premiu pe care Camera de Comerț Americană din Kazahstan îl acordă pentru proiecte remarcabile în fiecare an.

În Tadjikistan, BERD a alocat o sumă totală de 88 de milioane de dolari – cea mai mare finanțare din această țară de departe – pentru modernizarea și creșterea capacității centralei hidroelectrice Qairokkum. Proiectul include un mecanism inovator care asigură că barajul și centrala continuă să funcționeze chiar și în timpul derulării unor scenarii diverse privind schimbările climatice.

Prestigiosul premiu pentru dezvoltare al Trezoreriei SUA a fost acordat fermei eoliane Salkhit, primul proiect de energie regenerabilă pe scară largă din Mongolia, care a intrat în funcțiune în 2013. Nandita Parshad, Directorul BERD pentru energie și utilități în energie, spune: ” Electricitate produsă de parcul eolian Salkhit va putea elimina generarea de energie pe bază de cărbune, furnizând aproximativ cinci la sută din nevoile națiunii din această resursă curată, regenerabilă. În timp, alte parcuri eoliene vor urma. ”

BERD a mai ajutat la transferul a peste 75 milioane de dolari pentru reabilitarea uneia dintre centralele hidroelectrice vitale din Tajikistan – la barajul Qairokkum. Proiectul este, de asemenea, susținută de fondurile de investiții climatice ale Marii Britanii și Austriei.

Europa Centrală și de sud-est

BERD a finanțat programe de investiții cu investitori comerciali în energie eoliană din Bulgaria, Polonia, România și Balcanii de Vest. De exemplu, banca a finanțat 12,5 la sută din capacitatea instalată în România în energie din surse regenerabile. După lansarea cu succes a primului parc eolian cu capital integral privat din Muntenegru, este în curs de construcție primul parc eolian din Serbia.

Europa de Est și Caucaz

În Ucraina, BERD a finanțat prima centrală solară, precum și ferme eoliene și centrale pe bază de biomasă. Un program ambițios de reabilitare a rețelei de centrale hidroelectrice puternice, lansat în 2011, se bazează pe 300 de milioane de dolari.

În Georgia, BERD a promovat investițiile private în sectorul energiei hidroelectrice datorită BSTL, și lucrează la primul parc eolian construi vreodată în această țară.
Turcia

Aproape jumătate din portofoliul actual al BERD în Turcia este în domeniul energiei durabile, inclusiv a surselor regenerabile de energie. Începând cu anul 2009, BERD a investit circa 867 de milioane de euro în 29 de proiecte de investiții în surse regenerabile, inclusiv două dintre cele mai mari parcuri eoliene din țară – Bares și Rotor.

Potențialul semnificativ al Turcia în energie geotermală este un element deosebit. În 2015, BERD a extins un împrumut de 200 de milioane de dolari pentru cea mai mare centrală de energie geotermală în Turcia (și a doua cea mai mare din Europa), Efeler. Anterior, BERD a finanțat șase centrale geotermale prin intermediul băncilor comerciale din Turcia. Împreună cu Fondul Tehnologii Curate Technology (CTF), Banca a lansat o inițiativă de 125 de milioane de dolari pentru a oferi finanțare și consiliere pentru dezvoltatorii privați pentru a ajuta la minimizarea riscului în primele stadii ale proiectelor. La sfârșitul anului trecut, BERD a preluat 20% din divizia de energie regenerabilă a holdingului Akfen din Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *