Acasă » Interes general » BERD pune decarbonizarea în centrul noii strategii pentru energie

BERD pune decarbonizarea în centrul noii strategii pentru energie

12 decembrie 2018
Interes general
energynomics

Consiliul de administrație al BERD a aprobat astăzi o nouă strategie care are în vedere crearea unui sector energetic care furnizează energie curată, sigură și accesibilă pentru toți. Strategia pentru următorii cinci ani subliniază sporirea investițiilor în surse regenerabile de energie, sprijinirea integrării sistemelor energetice, promovarea trecerii la surse de energie mai curate și mai rezistente și susținerea electrificării ca instrument pentru economii mai curate, în regiunile în care investește banca. Între acestea se numără unele dintre cele mai puțin eficiente din punct de vedere energetic și cele mai poluante economii și orașe din lume.

În concordanță cu această direcție, strategia confirmă faptul că banca nu va mai finanța producția de cărbune pentru termoficare sau producția de energie electrică pe bază de cărbune. De asemenea, Banca va înceta să finanțeze explorările petroliere (Upstream) și nu va mai finanța proiectele de dezvoltare a operațiunilor petroliere, decât în situații excepționale, în care astfel de investiții reduc emisiile de gaze cu efect de seră. Banca va continua să susțină sectorul gazier, atunci când acesta contribuie la o tranziție cu emisii reduse de carbon, sigură și accesibilă.

Nandita Parshad, directorul executiv pentru energie și resurse naturale în cadrul BERD, a declarat: „Sunt necesare măsuri urgente și decisive pentru a face față provocărilor generate de schimbările climatice și calitatea slabă a aerului. Acest lucru necesită o tranziție fundamentală de la hidrocarburi la surse de energie mai curate. Aceasta înseamnă electrificarea economiilor, inclusiv industria, transportul și încălzirea, cu energie electrică generată în mod predominant din surse regenerabile. Acesta este obiectivul pe care l-am pus în centrul noii noastre strategii pentru sectorul energetic: decarbonizarea sectorului cu o eliminare decisive a celor mai poluatori combustibili. Realizarea acestui obiectiv necesită rețele inteligente, integrate și rezistente, și sprijinul unor piețe competitive, integrate la nivel regional și reziliente, pentru a furniza această schimbare. Rolul nostru dublu, în calitate de investitori și facilitatori ai reformării politicilor, împreună cu angajamentul nostru de a promova o dezvoltare sănătoasă și durabilă din punct de vedere al mediului, ne plasează într-o poziție ideală pentru a contribui la această tranziție”.

Noua strategie stabilește direcția generală de investiții și de dialog politic al BERD în sectoarele energetice din cele 38 de economii în care operează, pentru perioada 2019-2023. Ea acoperă activitățile Băncii în două domenii: producția, transportul, distribuția, stocarea și furnizarea de energie electrică; extracția, prelucrarea, transportul, distribuția, stocarea și furnizarea de hidrocarburi. Strategia se concentrează pe generarea și furnizarea de energie și, astfel, completează eforturile BERD în ceea ce privește eficiența energetică la nivelul cererii.

BERD are o istorie îndelungată de investiții (directe și prin intermediul instituțiilor financiare locale) și activități de politică care vizează îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, a sistemelor de transport, a industriei și a agriculturii. Reducerea rapidă a intensității energetice și a carbonului în aceste sectoare este crucială pentru a accelera trecerea către modalități de dezvoltare sustenabile, bazate pe emisii scăzute de carbon.

Începând cu ianuarie 2019, BERD va adopta, de asemenea, o metodologie proprie de stabilire a prețurilor la carbon (shadow methodology) care va fi utilizată în proiectele BERD care au o amprentă semnificativă în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră. În evaluarea unor astfel de proiecte, Banca va efectua o analiză economică în care va contabiliza principalele externalități, inclusiv costul emisiilor de gaze cu efect de seră. Abordarea BERD va fi disponibilă la începutul anului 2019 și va include intervalul de prețuri pe care intenționează să le utilizeze.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *