Acasă » Interes general » BERD este dornică să sprijine piețele de capital și investițiile în infrastructură

BERD este dornică să sprijine piețele de capital și investițiile în infrastructură

16 august 2015
Interes general
Gabriel Avăcăriței

În iulie anul acesta, Matteo Patrone a devenit noul director BERD pentru România. Câteva luni mai târziu a anunțat strategia revizuită a băncii pentru România, energia fiind un domeniu important în ceea ce privește prioritățile de investiții pentru următorii patru ani. Matteo Patrone a prezentat pentru energynomics.ro Magazine care sunt subiectele fierbinţi ale industriei locale.

Domnule Matteo Patrone, vă rugăm să începem cu o imagine de ansamblu a acestui an, în ceea ce privește investițiile și proiectele de energie în care a fost implicată BERD. Care este poziţia anului 2015 în comparație cu ultimii ani de implicare a BERD în România?

2015 a fost un an important pentru BERD în România. Acesta a fost anul în care ne-am revizuit strategia pentru ţară. Documentul a fost adoptat pe 30 septembrie şi determină priorităţile de investiţii pentru următorii patru ani. Energia este un domeniu important. În special îmbunătăţirea guvernanţei corporative şi practicile de management ale companiilor din sector şi consolidarea infrastructurii energetice sunt puncte de calificare ale strategiei noastre de acum înainte.

O investiţie importantă a BERD în ţară a fost împrumutul sindicalizat de 675 de milioane de lei (echivalentul a 153,7 milioane de euro) pentru CEZ Distribuție. Acesta este un exemplu foarte bun al unei investiţii în infrastructură care va avea un impact de durată şi va aduce beneficii pentru clienţii comerciali, precum şi pentru cei casnici, recompensând consumul responsabil şi raţional. Astfel, suntem încrezători că poate deveni un model de succes care va atrage mulţi succesori.

Mai multe proiecte sunt în pregătire şi ar fi prematur să le discutăm acum. În acelaşi timp, aş vrea să existe mai multă activitate pe pieţele de capital şi mai multe investiţii de infrastructură în sector. BERD este cu siguranţă dornică să ia în considerare sprijinirea ambelor domenii.

BERD și-a exprimat obiectivul de a lucra pentru reducerea disparităților regionale prin finanțarea infrastructurii esențiale. Luaţi de asemenea în considerare proiectele transnaţionale de interes comun? Aţi indentificat un anumit proiect de infrastructură în energie pe care să-l sprijiniţi? Dacă nu este cazul, pentru moment, vă rugăm să descrieţi criteriile generale pe care BERD le ia în considerare pentru acest tip de sprijin financiar.

BERD este foarte interesată să sprijine investiţiile transnaţionale, inclusiv proiectele de interes comun. În sectorul energetic, cel mai important proiect este proiectul de interes comun BRUA, care vizează conectarea și dezvoltarea rețelelor sistemelor naționale de gaze din Bulgaria, România, Ungaria și Austria. Având în vedere beneficiile majore pe care această investiție le aduce tuturor țărilor implicate, Banca dorește să urmeze și să sprijine această investiție, precum și altele care generează rezultate similare în regiune.

Autoritățile române par hotărâte să mențină noul program de sprijin redus pentru sectorul energiei regenerabile. Vi se pare adecvat pentru momentul de faţă și în contextul european actual? Dintre proiectele pe care le-aţi sprijinit, a fost vreunul care a întâmpinat dificultăți semnificative ca urmare a acestei noi scheme de sprijin?

După cum știți, BERD a investit semnificativ în piața de energie regenerabilă din România, cu finanțare proprie și prin mobilizarea investițiilor din alte surse. Am finanțat 8 parcuri eoliene în țară, cele mai multe dintre ele în Dobrogea, în regiunea Mării Negre, și șase parcuri fotovoltaice în Oltenia. Investiţia totală în România în energia regenerabilă se ridică la peste 200 de milioane de euro. Am finanţat 620 MW din capacitatea instalată totală în surse regenerabile de energie a României, de 4.940MW, respectiv 12,5%. Suntem foarte mândri că am făcut această contribuţie semnificativă de a ajuta România să-şi atingă obiectivele de energie regenerabilă.

În același timp, ne-am exprimat public îngrijorarea cu privire la efectele retroactive ale modificărilor de legislație în ceea ce priveşte schema de sprijin pentru energia regenerabilă pe care autoritatea de reglementare, guvernul și Parlamentul le-au adoptat în ultimii doi ani. Modificările au afectat deja în mod negativ viabilitatea proiectelor de operare, care au fost concepute și finanțate pe baza unor parametri diferiți. Prin urmare, unele dintre proiectele BERD trebuiau restructurate, pentru a ține seama de modificările de legislație.

Sprijinim eforturile diferitelor părţi interesate de a găsi o soluţie comună la această problemă. Producătorilor de energie regenerabilă trebuie să li se ceară rambursarea datoriei existente și, de asemenea, obținerea unui randament de capital adecvat.

––––––––––––-

Articolul integral poate fi citit în numărul din decembrie 2015 al energynomics.ro Magazine.

Dacă vrei să primești gratuit numărul următor (martie 2016), în format tipărit, scrie-ne la adresa [email protected], pentru a te include în lista de distribuție.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *