Acasă » Interes general » Belt & Road Initiative: China caută marea strategie relevantă la nivel global

Belt & Road Initiative: China caută marea strategie relevantă la nivel global

2 ianuarie 2018
Interes general
energynomics

China este în curs de a reformula o mare strategie – Inițiativa Belt & Road (BRi) – în relația cu restul sistemului de actori economici și politici la nivel internațional, având în vedere greutatea sa și în special maniera în care și-a consolidat influența în Eurasia, Asia de Sud-Est, Oceanul Indian, Orientul Mijlociu și Europa Centrală și de Est.

Pg-52-Alex-SerbanStrategia, deja botezată „proiectul de moștenire” a președintelui Xi Jinping, are în vedere nu numai elaborarea unei viziuni politice și economice la nivel regional și global, care intenționează să balanseze dezvoltarea economică cu reducerea discrepanțelor sociale și a sărăciei, dar și consolidarea prezenței economice, politice și militare prin întărirea puterii sale ca actor economic în lume. Perspectivele conturate până în prezent oferă o serie de indicii cu privire la viziunea globală a Chinei.

Mai mulți autori care analizează fenomenul consideră că ideea de mare strategie chineză este încă un concept foarte fluid, în curs de modelare. O viziune ar fi că Beijingul își modelează acțiunile după SUA, mai ales după ce alegerea lui Donald Trump a readus în discuție viitorul Americii și angajamentul acesteia ca mare putere globală în contextul unei politici “America First”.

Altă abordare este aceea că nici China, și nici SUA nu pot rata șansa de balansare și cooperare la nivel global. Chiar dacă se acceptă filosofii și politici diferite în ceea ce privește geopolitica și interesele regionale, până la urmă, nevoia de sinergie globală în economie și evitarea unui conflict militar sunt prioritare pentru ambele părți. Primirea lui Donald Trump la Beijing cu cele mai înalte onoruri, săptămâna trecută, poate fi interpretată ca o mână întinsă de Xi Jinping, iar recentele seminarii la Washington care încearcă să prezinte și să explice viziunea BRi pentru următorii cinci ani completează acest demers către decidenți și formatori de opinie din capitala americană.

Inițiativa Belt & Road

Gal Luft, codirector al Institutului de Analiză pentru Securitate Globală, remarcă: “[Proiectul Belt & Road] este unul generațional și va implica mult timp”, iar “SUA trebuie să se implice acum”, potrivit lui Caleb Darger, în „China’s Belt and Road Initiative: An Opportunity for the United States” (Atlantic Council). Unii analiști americani consideră că Washingtonul nu trebuie să agreeze întreaga inițiativă, ca atare, ci să participe la acele componente care prezintă interes pentru SUA și unde SUA au oportunitatea de a juca un rol semnificativ în plan politic sau economic.

În această dezbatere mai amplă, România și sud-estul Europei prezintă un interes deosebit pentru China, fiind necesară o atentă coordonare a acesteia cu agenda UE și cea transatlantică. România are nevoie, în primul rând, de o dezbatere mai amplă și deschisă pentru a înțelege care sunt parametrii acestei noi viziuni și strategii (BRi) și în ce fel proiectele economice și energetice de transport și de conectivitate sunt relevante pentru regiune. Câteva proiecte energetice sunt într-un stadiu avansat. Parteneriatul CEFC cu KMGI/Rompetrol în România poate asigura o consolidare financiară într-un moment important pentru grup. Totodată, prin construirea reactoarelor nucleare 3 și 4 de la centrala Cernavodă, România are șansa să-și consolideze rolul de furnizor de energie în plan regional, printr-o colaborare cu investitorii asiatici care să asigure continuitatea tehnologiei nord americane. Proiectul Hidrocentralei Tarnița-Lăpușești din județul Cluj, estimat la o valoare de peste 1 miliard de euro, are de asemenea șanse să contribuie la modernizarea sistemului energetic românesc prin investiții chinezești.

În același timp, continuarea participării la formatul 16+1, atât la nivel politic, cât și economic, al mediului de afaceri și al networking-ului la nivel de think-tank-uri, este importantă pentru o adâncire a discuțiilor și pentru alinierea proiectelor naționale, europene și americane din regiune.

_____________________________________________

Acest articol a apărut iniţial în numărul din decembrie 2017 al energynomics.ro Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier acest număr (decembrie 2017), în format tipărit, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *