Acasă » Interes general » Mediu » BEI semnează un acord consultativ cu Hydrogen Europe, investițiile pot atinge 470 mld. euro până în 2050

BEI semnează un acord consultativ cu Hydrogen Europe, investițiile pot atinge 470 mld. euro până în 2050

30 iulie 2021
Interes general
Gabriel Avăcăriței

Bogdan Tudorache

Banca Europeană de Investiții (BEI) și Hydrogen Europe, o asociație care reprezintă industria europeană, cercetarea și asociațiile naționale și regionale din sectorul hidrogenului și celulelor de combustibil, au semnat un acord pentru servicii de consultanță. Se preconizează că investițiile totale în hidrogen curat din Europa ar putea ajunge până la 470 miliarde de euro până în 2050, conform BEI.

Conform acordului, banca europeană va oferi sprijin consultativ pentru finanțarea proiectelor de hidrogen propuse de Hydrogen Europe. Mai mult, va coopera în cadrul inițiativelor de dezvoltare a pieței și va desfășura activități comune de sensibilizare a pieței. În cele din urmă, acordul va contribui la dezvoltarea de produse de finanțare dedicate BEI pentru hidrogenul verde.

Tehnologia hidrogenului poate juca un rol crucial în realizarea unei economii a UE neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. Ponderea actuală a hidrogenului în mixul energetic al Europei este mai mică de 2%, dar ar putea crește până la 14% până la mijlocul secolului. Strategia europeană pentru hidrogen, care face parte din Acordul verde european, își propune să permită utilizarea pe scală largă a hidrogenului până în 2050. Conform strategiei, hidrogenul verde va fi produs la o scală relevantă din punct de vedere sistemic între 2030 și 2050. În consecință, investițiile în hidrogenul cu conținut scăzut de carbon va trebui să crească. Strategia anticipează că vor fi necesare între 180 și 470 miliarde de euro pentru capacitățile de producție din Uniunea Europeană, până în 2050. Alături de Comisia Europeană, Hydrogen Europe este unul dintre cei trei participanți la Acțiunea comună europeană privind hidrogenul, un parteneriat public-privat care facilitează introducerea pe piață a tehnologiilor de hidrogen curat în Europa.

„Hidrogenul verde reprezintă o oportunitate pentru decarbonizare a proceselor industriale, în special în sectoarele în care reducerea emisiilor este urgentă, dar dificil de realizat”, a declarat președintele BEI, Werner Hoyer.

„Multe țări europene susțin în mod activ dezvoltarea tehnologiilor de hidrogen. Unul din punctele forte ale Băncii Europene de Investiții mixul dintre sprijinul consultativ și tehnic în fazele inițiale ale unui proiect și forme atractive de finanțare. Acest model este perfect pentru dezvoltarea și implementarea de noi tehnologii avansate, inclusiv a celor bazate pe utilizarea hidrogenului”.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *