Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Băsescu: Exxon şi Petrom ar putea investi 4-5 mld. dolari în platforma offshore

Băsescu: Exxon şi Petrom ar putea investi 4-5 mld. dolari în platforma offshore

4 septembrie 2014
Consumatori
energynomics

Dacă platforma de foraj Ocean Endeavor, operată de ExxonMobil şi Petrom, va găsi gaze în marea Neagră, vor trebui efectuate investiţii de 4-5 miliarde dolari, spune preşedintele Traian Băsescu.

Băsescu a declarat după vizitarea platformei că este optimist că România va fi capabilă ca în jurul anului 2020 să acopere nevoile de gaze ale României şi ale Republicii Moldova. Preşedintele a arătat că a fost un obiectiv al său să înceapă forările în Marea Neagră.

”Iată că au început, ştim că anul trecut s-a descoperit un zăcământ important, în Domino 1, acum se forează în Domino 2”, a spus preşedintele, arătând că Platforma Ocean Endeavor va rămâne inclusiv în trimestrul întâi al anului viitor pentru alte prospecţiuni, inclusiv în alte perimetre pe care Exxon şi Petrom le au în concesiune.

Traian Băsescu a mai spus că se bucură foarte mult că s-a ajuns la o înţelegere cu Transgaz, care va transporta resursele din Marea Neagră, în măsura în care acestea vor fi descoperite şi suficiente.

În plus, şeful statului a afirmat că în luna octombrie se va şti cu certitudine care este presiunea zăcământului de gaz din Domino 2, care sunt evaluările legate de cantitate, iar acest lucru va permite consorţiului Petrom- Exxon să evalueze costurile de producţie şi investiţiile de care este nevoie, conform Mediafax.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *