Acasă » Electricitate » Bani nerambursabili pentru cele mai noi sisteme de iluminat public

Bani nerambursabili pentru cele mai noi sisteme de iluminat public

5 martie 2023
Electricitate
energynomics

România se află într-o situație privilegiată din perspectiva investițiilor în iluminat public inteligent pentru că, datorită multitudinii de fonduri nerambursabile, are acces la cele mai noi tehnologii.

“Suntem într-o poziție privilegiată pentru că România a dispus de niște fonduri care au plasat-o destul de sus ca nivel al tehnologiei față de Europa. Asta pentru că dacă în Europa au început să se instaleze sisteme cu LED încă de când au fost inventate, iar în unele țări încă funcționează, în România am folosit direct tehnologii de LED-uri mature și echipamente care pot funcționa zeci de ani”, a declarat George Zaharia, Head of Traffic Division, Flash Lighting Services, la conferința “Orașe inteligente“, organizată de Energynomics.

Un iluminat public de calitate este cel care este perceput de către cetățeni ca o prelungirea a celui din case, nu doar din perspectiva elementelor tehnice care îl compun, ci din cea a unui întreg ansamblu care ține cont de exemplele de bune practice din restul lumii. Pentru astfel de investiții, ”în continuare finanțările vin din urmă”, iar autoritățile publice locale elaborează noi proiecte.

Potrivit lui Zaharia, un proiect de iluminat public inteligent în Tulcea a generat economii ale consumului de electricitate de 65%. Acest consum redus a fost obținut prin doar doi factori, anume instalarea de LED-uri și folosirea funcției de dimming.

”Până acum doi ani în toată lumea momentul de referință pentru aprinderea becurilor stradale era apusul soarelui și stingerea lor la răsărit, dar acuma, cu toată presiunea pe prețul energiei, în toată lumea se reduce timpul de iluminat public. Unele municipalități cer chiar aprinderea și stingerea luminilor publice cu câte o jumătate de oră în plus și în minus. Dar economia de energie care se obține din câteva minute în plus sau minus e nesemnificativă față de opțiunea de dimming a corpurilor de iluminat modern”, a afirmat Zaharia.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI GEORGE ZAHARIA

Odată ce toată țara va dispune de iluminat public inteligent, se va pune problema modului de taxare a unor servicii suplimentare, asociate celui de iluminat, precum cele de încărcare a mașinilor electrice, supraveghere video, diverse soluții inteligente (senzori, comunicații, rețea locală, control etc). O variantă ar fi cea a unei concesiuni clasice, cum se întâmplă în cazul cu parcărilor publice, iluminatului public sau cu terenurile aflate în proprietatea statului. O altă variantă ar fi prin contracte de prestare de servicii prin care toată valoarea încasată este încasată de primărie.

Conferința “Orașe inteligente“ a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri, între care ABB, ENGIE Romania, Finder, Flash Lighting Services, Photomate, REI Group, SIXT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *