Acasă » Interes general » Banca Mondială este pregătită să sprijine România pentru a-și atinge obiectivele de energie verde

Banca Mondială este pregătită să sprijine România pentru a-și atinge obiectivele de energie verde

12 decembrie 2023
Interes general
energynomics

România va avea o misiune dificilă în atingerea obiectivelor climatice, iar digitalizarea și implicarea sectorului privat sunt cruciale pentru reușita acestui plan, a declarat Anna Akhalkatsi, Country Manager al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria.

„România are o misiune dificilă în anii care vin, dar digitalizarea va descătușa potențialul țării. Transportul energiei și finanțarea sunt vitale pentru dezvoltarea economică și incluziunea socială. Tehnic vorbind, România are potențial de energie regenerabilă, dar trebuie să accelereze electrificarea la nivel național pentru a atinge obiectivele climatice, iar pentru asta trebuie să intensifice investițiile”, a declarat Anna Akhalkatsi, cu ocazia celei de-a 11-a ediții a Galei Premiilor Energynomics.

România trebuie să acționeze rapid, prin investiții, în vederea creșterii rezilienței rețelei electrice, pentru integrarea surselor regenerabile, diversificarea mixtului energetic, creșterea eficienței energetice, adoptarea unor surse sustenabile de încălzire a locuințelor și realizarea unei tranziții corecte de la cărbune.

De asemenea, România poate deveni un model în ceea ce privește realizarea tranziției energetice. Aceasta va presupune un efort monumental fiecare dintre toate statele lumii și nu va putea fi realizată fără implicarea masivă a sectorului privat, a afirmat Akhalkatsi.

„Sectorul privat va fi în centrul eforturilor României de a atinge obiectivul “net zero” până în 2050. Tranziția energetică cere eforturi monumentale pentru o transformare reală a economiilor și societăților. Peste 65% din energia din UE este importată și asta expune economia, dar și alte sectoare critice, la fluctuații tot mai mari ale prețului combustibililor fosili. Ca urmare, există îngrijorări legitime cu privire la securitatea în aprovizionare”, a spus Akhalkatsi.

Akhalkatsi a adăugat că Banca Mondială este pregătită să sprijine România și alte țări să își atingă obiectivele de energie verde, deoarece „este crucial pentru viitor să investim în energie regenerabilă și eficiență energetică”.

Energynomics Awards se bucură de susținerea și încrederea celor mai reputate instituții și asociații profesionale din domeniul energetic autohton. Proiectul Energynomics Awards este în cea mai mare măsură autofinanțat, propus și organizat de Energynomics și susținut în acest an partenerii săi: ADC, Alexandrion Group, Alive Capital,CIS Gaz, CEZ Romania, Datacor, E.On, Electrica, EnergoBit, EnergoPower, Enevo Group, Ensys, Exim Banca Românească, Huawei, ING Bank Romania, Kawasaki Gas Turbine Europe, Noark, Nofar Energy, OMV Petrom, OX2, Photomate, Renomia Gallagher, Rezolv Energy, Romgaz, Transelectrica, Transgaz, Volt, Waldevar, XP. Cu sprijinul Imsol, Sixt.

Parteneri strategici pentru ediția Energynomics Awards 2023 sunt ACCER, ACUE, AFEER, AIIR, CRE, EFdeN, EPG, FPPG, HENRO, PATRES, RPIA, RWEA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *