Acasă » Regenerabile » Banca Mondială cere Poloniei să-și extindă capacitățile regenerabile

Banca Mondială cere Poloniei să-și extindă capacitățile regenerabile

17 decembrie 2018
Cogenerare
energynomics

Creștera capacității surselor regenerabile de energie în Polonia ar aduce beneficii economiei, ar îmbunătăți sănătatea oamenilor și ar reduce problemele grave de mediu – inclusiv cea mai gravă poluare a aerului din Europa – spune un nou raport al Băncii Mondiale, Tranziția Energetică a Poloniei: Calea spre durabilitate în sectorul energiei electrice și sectorul termiei.

Raportul – lansat în timpul discuțiilor climatice ale ONU din orașul polonez Katowice – afirmă că o țintă ambițioasă pentru Polonia ar fi ca ponderea energiei regenerabile în generarea de energie să atingă aproape 50% până în 2030 (față de 14% acum) – cu cota de cărbune scăzând sub 40% (față de 80% acum). Această tranziție ar reduce drastic poluanții atmosferici și emisiile de CO2, costând economia cu doar șapte la sută mai mult decât tranziția planificată acum de guvernul polonez. Mai mult, beneficiile de mediu locale și globale ar compensa pe deplin aceste costuri suplimentare.

Scenariul cel mai ambițios prezentat în raport ar putea, de asemenea, să conducă la o reducere de 25% (20.000 de locuri de muncă) în cazul locurilor de muncă miniere din segmentul carbonier până în 2030, însă va fi compensată de alte potențiale 100.000 de locuri de muncă pe an create prin îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor din Polonia. Politicile active privind piața forței de muncă pot contribui la atenuarea impactului asupra locurilor de muncă, care se așteaptă a fi neglijabile la nivel național și modeste la nivel local, având în vedere economia dinamică și piața strânsă a forței de muncă în regiunea mare producătoare de cărbune Silezia, potrivit emerging-europe.com.

„Polonia a înregistrat deja un succes în decuplarea creșterii economice de emisii. În același timp, și-a mărit produsul său național de șapte ori și a redus emisiile sale în sectorul energiei electrice și termice cu 30% din 1989”, spune Carlos Piñerúa, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Polonia și Statele Baltice.

„Cu toate acestea, dependența puternică a Poloniei de cărbune creează probleme serioase de mediu și impune costuri mari de sănătate populației, care respiră un aer poluat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.