Acasă » Interes general » Mediu » Norvegia: prima fabrică de ciment cu emisii zero la nivel mondial

Norvegia: prima fabrică de ciment cu emisii zero la nivel mondial

17 decembrie 2018
Interes general
energynomics

Norvegia va inaugura prima fabrică de ciment fără cocs din lume, o mișcare care nu va rămâne fără efect, în timp ce 197 de țări se întâlnesc pentru conferința anuală a ONU privind clima din Katowice, Polonia.

Fabricile de ciment nu au un design prea frumos, iar cea situată în Brevik, Norvegia de Sud, nu face excepție. Dar, în interiorul zidurilor gri din clădirile sale de birouri, angajații planifică în liniște o revoluție care ar putea avea repercusiuni la nivel mondial.

În 2013, fabrica a stabilit un obiectiv ambițios: să devină prima cu emisii zero în lume. Începând de atunci, s-au testat diferite soluții, toate utilizând captarea și stocarea carbonului (CCS), o tehnologie de pionierat lansată tot în Norvegia, care implică captarea emisiilor de CO2 la sursă și injectarea lor în subteran.

Industria cimentului este cel de-al doilea emițător industrial de carbon din lume după oțel, reprezentând mai mult de 6% din emisiile globale, potrivit CDP, un grup non-profit cu sediul în Marea Britanie. În cazul în care sectorul european al cimentului ar fi o țară, acesta ar emite cât mai mult CO2 decât Belgia, potrivit Euractiv.com.

„Cimentul reprezintă o industrie conservatoare”, spune Per Brevik, responsabil de sustenabilitate la uzina Norcem, deținută de HeidelbergCement. Când și-a anunțat planurile CCS, Brevik a spus că a primit apeluri telefonice panate din Germania. „Mi-au spus că ești nebun, nu poți face asta, e prea agresiv”, își amintește el.

De atunci, CCS a urcat pe lista priorităților HeidelbergCement. De la un simplu marcaj de tip bullet point pe hârtie în 2013, a crescut o pagină completă la adunarea generală a companiei din 2016. „În 2017, au fost trei pagini și printre primele cinci priorități pentru HeidelbergCement”, spune Brevik.

Pregătirile sunt acum în plină desfășurare. Norcem Brevik este deja printre cele mai importante fabrici de ciment din Europa atunci când vine vorba de utilizarea combustibililor alternativi proveniți din deșeuri. Uzina a reușit deja să înlocuiască 70% din consumul de combustibil cu deșeuri, cum ar fi hârtia, textilele și materialele plastice, precum și deșeuri periculoase. În total, acestea au potențialul de a reduce aproximativ o treime din emisiile totale de CO2 ale instalației.

Dar instalarea CCS este cea care ar putea face fabrica 100% fără carbon. Într-adevăr, restul de două treimi din emisiile de ciment provin din procesul de descompunere a calcarului pentru a produce clincher, care este apoi măcinat cu gips și cenușă pentru a obține ciment.

Acest proces necesită cantități mari de căldură și eliberează CO2 sub formă de gaze arse. Și întregul proces este intensiv emitent de CO2. „Pentru fiecare tonă de clincher, producem o jumătate de tonă de CO2”, explică Brevik.

Problema este că aceste emisii nu pot fi evitate prin utilizarea energiei regenerabile: emisiile de CO2 vor fi emise indiferent de energia utilizată pentru încălzirea calcarului. „Avem nevoie de captarea și stocarea carbonului pentru a ne atinge obiectivul”, a declarat Brevik.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *