Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Azomureş s-ar putea închide în două săptămâni din pricina prețului gazelor

Azomureş s-ar putea închide în două săptămâni din pricina prețului gazelor

8 aprilie 2014
Consumatori
energynomics

Directorul combinatului Azomureş Mihai Aniţei spune că e necesar ca Guvernul să intervină pentru subvenționarea indirectă a marilor consumatori de gaz, în caz contrar aceștia vor fi nevoiți să închidă producția. Situația este de-a dreptul dramatică la Azomureș, iar directorul său spune că „dacă Guvernul nu clarifică situaţia, noi în două săptămâni trebuie să închidem combinatul şi să anulăm investiţiile, că nu mai suntem sustenabili.”

Mihai Aniței a subliniat că nu există un preţ de referinţă pentru o piaţă liberă de gaze sau mecanismele acesteia, iar marii consumatori de gaz nu au poziție de negociere cu producătorul de gaz. Privitor la preț, directorul general al Romgaz, unul dintre cei doi producători majori ai României, a spus că preţul sub care nu se poate coborî la gaz – de 72 de lei – a fost stabilit de Guvern ca referinţă doar din considerente de taxare, nu pentru că acolo ar fi nivelul pe piaţa liberă.

Potrivit lui Mihai Aniței, din 1 ianuarie 2013 când a început liberalizarea prețului la gaz, preţul la care Azomureş a achiziţionat gazul a crescut cu 47%, iar din luna aprilie ar fi vorba de încă 25%. Grav este și că producția de gaz este stăpânită de doi producători (OMV Petrom și Romgaz), și există un singur furnizor extern, Gazprom, deci alegere nu există. Închiderea Azomureș va atrage după sine și creșterea prețului la îngrășăminte, mai spune Mihai Aniței.

Acesta a adăugat că a propus Guvernului acordarea de facilităţi fiscale marilor consumatori industriali de gaz metan, după modelul practicii europene, iar Executivul ar trebui să obţină acordul Comisiei Europene în acest sens, „dacă vrea să mai aibă industrie”.

Sindicaliştii de la Azomureş susţineau că noul preţ impus la gaz de producători va duce la închiderea producţiei şi trimiterea în şomaj tehnic a circa 3.500 de salariaţi, din care 2.000 sunt angajaţi ai combinatului şi 1.500 ai firmelor către care s-au externalizat activităţi. Între timp, premierul Victor Ponta afirmă că piața de gaze este doar o idee frumoasă în România, din moment ce avem doi producători care controlează extracția internă.

“România a avut curajul de a porni ceea ce înseamnă o adevărată reformă structurală în domeniul energiei. Evident că pericolele sunt foarte mari, pentru că, pe de-o parte, o piaţă liberă a energiei, iată, cum a fost cazul energiei electrice, a dus la o scădere a preţurilor şi la servicii de mai bună calitate, dar şi cu implicaţii negative, iar o altă piaţă, pe care în aceste zile încercăm să o facem cât mai liberă, piaţa gazelor, ne arată că nu întotdeauna ceea ce urmărim şi atingem ca şi scop. Este ideală ideea unei competiţii şi a unei pieţe libere, dar, de exemplu, la gaze avem doar doi producători – e greu să păstrezi, de fapt, un echilibru când ai doar doi jucători”, a spus Victor Ponta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *