Acasă » Electricitate » Reforma pieței de energie electrică a UE, în impas din cauza conflictului privind energia nucleară

Reforma pieței de energie electrică a UE, în impas din cauza conflictului privind energia nucleară

17 septembrie 2023
Electricitate
energynomics

Parlamentul European a dat undă verde pentru începerea negocierilor cu Consiliul UE pentru reformarea pieței de electricitate a Uniunii. Cu toate acestea, activitatea Consiliului este în prezent blocată, din cauza dezacordurilor, în principal dintre Germania şi Franța, cu privire la finanțarea energiei nucleare, relatează platforma media European Newsroom (enr) în articolul de fond publicat vineri.

Odată cu o reformă a pieței europene de electricitate, eurodeputații doresc să protejeze mai mult consumatorii împotriva fluctuațiilor prețurilor. Cetățenii ar trebui să aibă dreptul la contracte cu preț fix, precum şi la contracte cu prețuri dinamice, potrivit poziției de negociere a Parlamentului European, adoptată joi, la Strasbourg. Consumatorii ar trebui să primească, de asemenea, mai multe informații cu privire la opțiunile disponibile.

La baza poziției parlamentare a fost o propunere legislativă a Comisiei Europene din martie. La mijlocul lunii iulie, Comisia pentru Industrie şi Energie a Parlamentului European a modificat propunerea – prin limitarea puternică a subvențiilor pentru industria nucleară – în pregătirea discuțiilor cu statele membre pentru finalizarea textului. Acest mandat a fost aprobat joi de eurodeputați (366 de voturi pentru, 186 împotrivă, 18 abțineri). Această poziție în comisia parlamentară ar fi putut fi aprobată fără vot în plen, cu excepția cazului în care s-ar fi opus în mod expres cel puțin 71 de membri aleşi. Exact asta s-a întâmplat, totuşi, rezultând un vot oficial fără posibilitate de amendamente, confrom Agerpres.

Protestul a fost condus de membrii delegațiilor PPE (Franța) şi Renew, care au considerat că textul este prea restrictiv cu privire la accesul centralelor nucleare la mecanismele de preț garantate de guvern şi risca să pună în pericol „revizuirea majoră” a „flotei nucleare” franceze. Deputații liberali sloveni, români şi cehi de la Renew şi-au unit forțele cu conservatorii şi reformiştii europeni de centru-dreapta (ECR) şi europarlamentarii de la stânga radicală. Ei nu au putut împiedica adoptarea textului, care a rămas neschimbat.

Odată cu reforma pieței de electricitate, Comisia Europeană vrea să evite o explozie a prețurilor pentru consumatori şi să promoveze extinderea energiilor regenerabile. Conform propunerii, trebuie promovate în special contractele pe termen lung pentru producerea de energie electrică din energii regenerabile şi energie nucleară.

Cu toate acestea, nu există încă o poziție comună în rândul țărilor UE. Potrivit diplomaților UE, în trecut au existat temeri că industria nucleară franceză ar putea fi favorizată în mod disproporționat. Până acum, Germania şi Franța au fost în dezacord între ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *